Пламен Георгиев ще предложи до седмица екипа на комисия "Антикорупция"

Пламен Георгиев ще предложи до седмица екипа на комисия "Антикорупция"

До седмица новоизбраният председател на новият антукорупционен орган Пламен Георгиев трябва да предложи свой заместник и още трима души, които да попълнят състава на комисията. Това реши Народното събрание в сряда, след като прие процедурни правила за начина, по който ще се досформира т.нар. КПКОНПИ.

Георгиев трябва да внесе в писмена форма в деловодството на парламента номинациите си.

Още преди да бъде избран Георгиев от мнозинството обясняаха, че макар номинално председателят да номинира останалите служители, а НС само да ги избира, те ще бъдат съгласувани неофициално с партиите.

В 7-дневен срок от публикуване на имената на кандидатурите всеки кандидат представя концепция за работата си като член на Антикорупционния орган на хартиен и електронен носител, декларация за несъвместимост по образец и такава за имущество и конфликт на интереси. Номинираните ще минат и през проверка дали са били служители или агенти на Държавна сигурност.

Кандидатите ще бъдат изслушани в комисията, а всяко от имената ще бъде гласувано поотделно. Ако някой от четиримата номинирани не бъде избран от Народното събрание, ще следва нова номинация.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?