Пламен Мишев е новият председател на фонд "Научни изследвания"

Скандалният фонд "Научни изследвания" е с ново ръководство от вторник. Със заповед на министъра на образованието, младежта и науката акад. Стефан Воденичаров е назначен новия 9-членен изпълнителен съвет на фонда, съобщи Министерството на образованието в сряда.

В новия изпълнителния съвет влизат проф. Анна-Мария Тотоманова, проф. Венелин Енчев, доц. д-р Владимир Костов, проф. Иван Митов, доц. Маргарит Ганев, проф. Николай Николов, проф. Пламен Мишев, проф. Светла Русева и Александра Димитрова.

За председател е избран проф. Пламен Мишев от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), а за зам.-председател - проф. Анна-Мария Тотоманова. Изборът им е направен на първо заседание на изпълнителният съвет на фонда във вторник, е посочено в съобщението.

За управител на фонда пък Воденичаров е определил акад. Владимир Овчаров, но назначението му ще трябва да бъде съгласувано с новия изпълнителен съвет. Овчаров е бивш ректор на Медицински университет – София.

Членовете на изпълнителния съвет на фонда, с изключение на представителите на държавата, получават възнаграждение, равно на минималната месечна работна заплата за страната.

Възнаграждението се получава само за месеците, през които те са участвали в заседанията, се посочва в заповедта на образователния министър. Тя се издава въз основа на Закона за насърчаване на научните изследвания и съгласно Правилника на фонда "Научни изследвания".

До смяната на ръководството на фонда се стигна заради последната сесия, на която проектите, които спечелиха финансиране бяха свързани с управляващите фонда. Това предизвика недоволството на десетки учени, които не получиха субсидия. Те излязоха на протести и обвиниха предишния министър Сергей Игнатов в корупция, което доведе до оставката му.

Споделяне

Още от България