Пламен Орешарски: По-вероятно е да приключим годината с рецесия от 2.5%

Пламен Орешарски: По-вероятно е да приключим годината с рецесия от 2.5%
Новото правителство има шансове да приключи годината с нулево бюджетно салдо, като така няма да му се наложи да прави актуализация на Закона за бюджета за 2009 г. За да се случи това обаче ще трябва да се направят допълнителни съкращения на разходите, но не "драстични". Това заяви на последната си пресконференция финансовият министър в оставка Пламен Орешарски, на която представи данни за фискалното изпълнение на консолидирания бюджет за първите шест месеца на тази година.

Той посочи още, че до края на годината новите управляващи не бива да харчат повече, отколкото са постъпленията в хазната. Какви ще са съкращенията новите министри ще трябва сами да преценят, каза Орешарски.

За първите шест месеца на година все пак има излишък в размер на 0.3 процента от БВП, което прави възможно нулево салдо в края на 2009 г, каза Орешарски. Този излишък се равнява на 173 млн. лева., но през май е бил 555 млн. лева. Това означава, че на месечна база вече имаме дефицит от 380 млн. лева.

Рецесия в края на годината обаче е много по-вероятна, отколкото балансиран бюджет. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира рецесия у нас от 7% в края на годината.

Според вътрешни разчети на финансовото министерство спадът на икономиката ще е 2.5%, каза Орешарски.

На въпрос какви действия би предприел, ако сега встъпваше в длъжност, вместо да се оттегля, Орешарски заяви, че това ще каже само на наследника си Симеон Дянков. Ръководителят на звеното за антикризисни мерки в Световната банка Дянков беше посочен от бъдещият премиер Бойко Борисов за новия финансов министър.

Според министъра в оставка обвиненията, че се оставят много подводни камъни за следващите управляващи, не се основават на числа и доказателството е малкият излишък, с който приключваме полугодието.

Данъчните постъпления за първите шест месеца на годината са 10.124 млрд. лв. като изпълнението спрямо разчета за 2009 г. е 39.4 процента при 50.3 процента за същия период на 2008 г.

С около 8 на сто изоставаме в изпълнението на приходната част на бюджета в сравнение с миналата година и това е един от най-добрите резултати сред останалите страни - членки на ЕС, каза Орешарски.

Запитан дали кабинетът на Борисов трябва да търси заем от МВФ или да други механизми за осигуряване на външни капитали, Орешарски заяви, че този въпрос ще е актуален, когато се подготвя бюджетът за 2010 г. и в зависимост от това какво цели ще се заложат в него.

Той пожела на следващото правителство да постигне успехите във фискалната политика, постигнати от тройната коалиция. За четири години правителството е удвоило фискалният резерв от 4 на 8 млрд. лева. Това, разбира се, е станало възможно заради реализиран излишък в бюджета в четири последователни години в размер на около 3%, което не се е случвало през последните 130 години от историята на страната.

Удвоеният резерв ще послужи като буфер в тежки години, когато бюджетът ще е на дефицит. Сред успехите на правителството Орешарски открои и данъчната реформа, "рязкото" повишаване на събираемостта на данъците, създаването на Национална агенция по приходите и т.н.

В анализ на финансовото министерство се посочва, че според оценките на ЕК от общо 27 страни на ЕС, 20 ще завършат годината с повече от три процента дефицит, а се очакват и "невиждани през последните години" дисбаланси във фискалните позиции, като например 12% рецесия във Великобритания.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?