Пламен Орешарски: Рано е да говорим за данъчните ставки от 2007 г.

Пламен Орешарски: Рано е да говорим за данъчните ставки от 2007 г.

Все още има някои неизвестни за догодина, ако станем членове на Европейския съюз, и затова е рано да се говори за възможните данъчни ставки. Това каза финансовият министър Пламен Орешарски в понеделник на дискусия с представители на бизнеса за бъдещето на доходните данъци в България.  

Усложняващите бюджета обстоятелства, според министъра, са намаляването на приходите от ДДС, вноската ни в Евросъюза и съфинансирането по предприсъединителните и структурни проекти на ЕС.

Очакванията са, че премахването на границата с ЕС ще намали приходите от ДДС, които сега се събират на митниците, допълни Орешарски.

“Според проучване, проведено сред представители на българския бизнес, желаните промени в данъчното законодателство са преди всичко опростяване и еднозначно тълкуване на законовите разпоредби”, каза финансовият министър.

“Бизнесът желае счетоводните стандарти, прилагани от малките и средните фирми, да се опростят, конкретизират и да се прилагат от по-широк кръг лица, а това ще доведе и до опростяване на корпоративното данъчно облагане”, допълни той.

Според Орешарски по-голямата част от бизнеса оценява данъчната система по-скоро положително и смята, че данъчните закони работят сравнително добре.

“Следователно не са необходими радикални изменения и приспособявания. Желаните от бизнеса промени в данъчното законодателство се свеждат преди всичко до опростяване и еднозначно тълкуване на законовите разпоредби”, каза още министърът. Според него основните критики на бизнеса са насочени както към Закона за ДДС, така и към корпоративното и персоналното подоходно облагане.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?