Пламен Цеков обеща по-демократичен вариант за финансиране на болниците

Бъдещият управител на НЗОК и здравният министър с различни визии за махането на монопола

Снимка: БГНЕС

Номинираният за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков обяви в сряда, че ще предложи през лятото нов вариант за финансиране на болниците.

“Имам намерения, но това не може да бъде осъществено едностранно и еднолично от мен. Смятам към края на май и юни месец, когато започне работата по бюджетите за следващата година, да предложа вариант за финансиране на лечебните заведения, който ще е малко по-справедлив и по-демократичен, т. е. няма да има субективен фактор“, заяви той пред БНР, но не даде повече подробности за идеята си.

От лятото на 2010 година насам болниците са с твърди бюджети, над които НЗОК им превежда средства по изключение. Преди това касата плащаше на болниците всяка реално извършена от тях дейност срещу съответния контрол. С цел икономии обаче този модел бе премахнат, а болниците преминаха на бюджетно финансиране, което постоянно поражда въпроси защо на определени болници се отпускат дадени суми и доколко обективни са критериите, по които става това.

Цеков заяви, че анализът за първото тримесечие е показал, че голяма част от болниците не са усвоили бюджетите си, а само две лечебни заведения са превишили заложения лимит. Той отхвърли като неоснователни прогнозите, че парите за хемодиализа ще свършат още през август.

"Ако имаме проблем, се надяваме да го решаваме екстремно, още в зародиш, защото един болен човек обикновено е много лесно раним. Той е и донякъде беззащитен и приема много драматично всичко, което се случва около него, ако здравето му е застрашено. За един хирург е малко метафорично чувството към болка, защото ние по принцип я причиняваме, когато работим, но да – задължително ще запазя чуствителността си към болката в душата на човека"

Цеков каза, че принципно е за това да има няколко здравни каси, но в момента икономическата ситуация не го позволявала. От изказванията му по-късно в парламента пък стана ясно, че той има по-различна визия за развитие на здравнооосигурителния модел от здравния министър Десислава Атанасова.

Според него, навсякъде в света има една структуроопределяща основна здравноосигурителна каса. Дали ще се случи втора и трета здравна каса, какъв ще е форматът може да го реши законодателният орган. "Моето мнение съм го казвал неведнъж - трябва да има втори и трети стълб на здравно осигуряване, който да бъде доброволен“, заяви Цеков.

Според Атанасова пък трябва да има тристълбов модел като първият и вторият – в НЗОК и в частни фондове да бъдат задължителни, а третият да е доброволен. Атанасова каза преди дни, че до края на годината ще бъде представена визия за развитието на здравноосигурителния модел.

Според Цеков обаче икономическата обстановка в момента не позволява демонополизация на НЗОК. “Смятам, че демонополизация е неточен термин. По-скоро трябва да има допълнителни здравни каси или здравноосигурителни дружества. Това е въпрос на коментар и от специалисти, защото в здравноосигурителния модел, наложен в Европа като най-масов, винаги има една структура, която е основна здравна каса. Така че това може би трябва да се случи в България, но смятам, че към момента икономическата ситуация не го позволява“, посочи Цеков.

Той посочи, че като бъдещ управител на НЗОК няма как да работи срещу интересите на институцията в посока създаване на конкурентни паралелни структури.

Цеков също като Атанасова вижда възможност за намаляване на цените на лекарствата основно в договарянето на отстъпки между НЗОК и фармацевтичните фирми. “Трябва да има референтни цени на лекарствата у нас, които да бъдат отправна точка за едно бъдещо договаряне между производители и търговци, т.е. от референтната цена надолу. Какви стойности ще се постигнат, е въпрос на преговори“, посочи Цеков.

Кандидатурата на Цеков предстои да бъде гласувана от парламента в четвъртък като от БСП, ДПС и Синята коалиция вече се чуха гласове, че няма да бъде подкрепен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?