Пламен Юруков настоя за отстраняване на СДС от парламентарните избори

Изключеният от СДС бивш лидер Пламен Юруков поиска от ЦИК отстраняването на партията от изборите за Народно събрание чрез изваждането ѝ от състава на "Синята коалиция". С поредната си жалба до избирателната комисия той твърди, че е действащ председател и като такъв оттегля СДС от регистрацията на "Синята коалиция".

Той подкрепя тезата си с актуалното състояние на партията, издадено от Софийския градски съд, в което фигурира като "председател". Съдът е ръководен от сочения за близък до ДПС магистрат Светлин Михайлов. Само преди 10 дни Върховният административен съд обяви, че според устава на СДС мандатът на Юруков е прекратен през ноември миналата година, когато е взето решение за провеждане на нови избори за лидер.

До вписването на новото ръководство партията се представлява от зам.-председателя Любов Панайотова. В жалбата си до ЦИК обаче Юруков твърди, че правомощията на зам.-председателите съществуват само в негово отсъствие и след негово пълномощно.

Преди три седмици СГС напълно спря производство по регистрацията на новото ръководство на СДС с лидер Мартин Димитров. Това блокира регистрацията на дясната партия за участие за изборите за Европейски парламент. Решението на ВАС направи възможно тя да бъде регистрирана за парламентарния вот.

"Заявявам, че оттеглям регистрацията на Политическа партия “Съюз на демократичните сили” в коалиция “Синята коалиция” за участие в изборите на 41 Народно събрание", заявява Юруков пред ЦИК.

Неговото "заявление" е повече от странно предвид устава на СДС, който не дава на председателя права да върши каквото и да е действие еднолично. Националният съвет на формацията вече взе решение СДС да участва на изборите в състава на "Синята коалиция".

В момента пред ЦИК виси друго еднолично искане на Юруков – СДС да бъде регистрирана да участва самостоятелно на парламентарния вот. Предстои комисията да се произнесе.

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009