Пламен Юруков не представлява СДС

Върховният административен съд (ВАС) обяви в петък Пламен Юруков за нелегитимно представляващ СДС пред външни лица. Съдебната институция направи този извод въз основа на устава на партията, който постановява, че неговият мандат е изтекъл в момента, в който са насрочени изборите за нов лидер. Това се случи през ноември миналата година.

Това е посочено в мотивите, с които ВАС отхвърли жалбата на тандема Юруков-Радонов за избор на представител на СДС в Районната избирателна комисия (РИК)- Благоевград. В жалбата се твърди, че след като Юруков не е упълномощавал въпросното лице, областният управител на града няма право да го допуска до състава на комисията.

С решението си от петък, което може да се окаже ключово около регистрацията на партията за парламентарните избори, ВАС счита, че законно представляващ СДС в случая е зам.-председателят на партията Любов Панайотова. Тя е близка до все още нерегистрирания нов лидер на партията Мартин Димитров и поддържа създаването на Синята коалиция.

От ВАС възприемат още решенията на Националния съвет на СДС като напълно легитимни, което прави излишен въпросът дали решението за влизане в коалиция с ДСБ е законно.

По същото време в кулоарите на Народното събрание Николай Гацев, който заедно с Юруков, Радонов и други членове на СДС бе изключен от партията след вътрешния преврат с опита за самостоятелно изборно участие, усилено сновеше между журналистите и канцеларията на ДПС. В парламента той раздаде копие от жалбата си до прокуратурата срещу Мартин Димитров.

Гацев иска срещу Димитров да бъде образувано досъдебно производство, защото без да има право е упълномощил Иван Велев да представлява СДС в Кърджали. В същото време обаче пълномощното е подписано първо от Любов Панайотова, което след решението на ВАС прави и този въпрос излишен.

Иван Велев стана представляващ на СДС в родопския град, след като предишният областен председател Дора Христова, известна с топлите си отношения с ДПС, бе изключена от партията заедно с Юруков и компания.

След като раздаде своя сигнал на медиите, Гацев влезе в канцеларията на ДПС, а после проведе кратък телефонен разговор, обръщайки се свойски към някого , назоваван "Тасимче".

Откакто се отдаде на съдебни дела срещу Мартин Димитров, Гацев почти всеки ден е в парламента и раздава своите жалби на медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?