Пламтящ факел е символът на Демократи за силна България

Издигнат пламтящ факел на тъмносин фон е знакът на новата дясна партия на Иван Костов. Факелът символизира укротен, опитомен и овладян огън, обясниха учредителите на формацията, която ще се нарича Демократи за силна България.

Символиката около името, знака и мисията на новата партия бе допълнително подчертана с отбелязването, че за дата на учредителното събрание е избран 30 май, Петдесетница.

Авторът на знака на партията - художникът Паро Фереджанов - обясни, че избраният символ олицетворява движението надясно, тъй като ръката и факелът са една условна стрелка в дясна посока и носят светлината и огъня. Тъмносиният цвят също символизира дясното пространство.

Владимир Юруков от Инициативния форум за учредяването на партията отбеляза, че универсалната символика на огъня във всички култури и епохи е на пречистващата и възраждаща сила.

Пламъкът е просветление и е огнено продължение на светлината, която символизира живота, спасението и щастието, дарени от Бог, каза Юруков. Той свърза ръката, понесла огъня, с мита за Прометей, който е посредник между два свята - на хората и на боговете, открадва искрата от божия огън и я дарява на смъртните и се изправя срещу тиранина Зевс.

Християнският прочит на този мит в по-късни епохи разглежда Прометей като езически Христос, който, разпънат на скалата, страда заради своята любов към хората. Титанът Прометей е и символ на човешкия стремеж към търсене на истината, на движение на човечеството към прогрес, обясни още Юруков.

Новата партия е избрала пламтящият факел сред останалите разглеждани предложения - стилизиран лъв, орел или кристал. Сред трите варианта на факел пък е избран вариантът на Паро Фереджанов.

Художникът призна, че е привърженик на Демократи за силна България. Досега той никога не е правил знак за друга политическа сила, но е рисувал символи, например негово е логото на авиокомпания "Балкан". В отговор на въпрос Фереджанов каза, че не знае дали ще получи заплащане за изработването на знака. Най-важното е свършено, направил съм знака, средствата в момента не ме интересуват, каза той.

Партията ще работи за замогването на българите

По-рано в сряда политологът Светослав Малинов, който е сред учредителите на новата партия, заяви амбициите на Демократи за силна България да създава дневния ред на българската десница.

Перефразирайки възванието на Иван Костов от 28 февруари, Малинов каза пред Нова телевизия, че това е българската десница, която ще работи в обединена Европа за силна България. Той подчерта, че в момента чувството за лична несигурност е повсеместно сред българските граждани.

В отговор на атаките от СДС и ДПС, които съзряха националистически тенденции в името на новата партия, Малинов обясни, че под "силна България" се разбира "замогващи се, забогатяващи, все по-уверени в себе си български граждани". Той допълни, че чрез устава и програмата си партията се опитва да се върне властта при хората.

Пред БНР той се ангажира с прогноза за "солидно парламентарно присъствие" на Демократи за силна България в следващия парламент и изрази увереност, че партията ще вземе повече от 4 процента на предстоящите през 2005 г. парламентарни избори.

БСП е основен политически противник на новата формация, но опонентите от БСП не трябва да бъдат единствената кауза, обясни Светослав Малинов. Той уточни, че партията е кандидат за реформирана и обновена българска десница.

Каузата "Силна България в обединена Европа" допринесе за разпознаването ни на база на нашите послания, коментира Малинов. По думите му тази партия се създава пред очите на всички български граждани и е уникална със своята опростена структура, директна комуникация, диалогичност навън и навътре.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?