План за нова сграда към софийския "Гранд хотел България"

Сн. Mediapool

Нова пететажна сграда и надстрояване на съществуваща едноетажна постройка, част от столичния "Гранд хотел България", иска да направи собственикът на зданието в центъра на София. Новото застрояване е откъм ул. "Аксаков" - до зала "България".

Изоставена е идеята за надстрояване на фасадата на неработещия от години хотел откъм бул. "Цар Освободител", става ясно от одобрения от главния архитект на София Здравко Здравков работен устройствен проект за строителство в комплекса.

Това е само стъпка към евентуалното разрешение за строеж на сграда срещу Министерството на отбраната. Предстои издаването на виза за проектиране и на евентуално строително разрешително. Проектът трябва да мине и през одобрение на Министерството на културата, тъй като засяга архитектурни паметници, а и в зона, която е под защитата на закона за културното наследство.


Празното място, на което се планира застрояването. Сн. Mediapool

Работният устройствен план предвижда нова 5-етажна сграда и надстрояването с 4 етажа на съществуващо здание на ъгъла на улиците "Аксаков" и "Дякон Игнатий". Така ще се свържат зала "България" и Българската банка за развитие като новата сграда ще е на тяхната височина. Собственикът е заявявал преди време, че тя ще е в духа на историческите постройки наоколо.


В червено е отбелязано новото застрояване, гледано от ул. "Аксаков".

Останалата част от "Гранд хотел България" ще бъде реставрирана, пише в документите.

Мястото, на което трябва да е изцяло новата постройка, дълги години се използваше за паркинг, а в момента е оградено с метални заграждения.

Самият хотел не работи. До преди няколко години функционираше сладкарницата. В сградата имаше книжарница, ползваше се и една от залите. От няколко години обаче и те са затворени.
През 2016 г. хотелът беше придобит от компанията за дистрибуция на напитки "Софсток" на Мирослав Печев.


Планът не предвижда промяна на фасадата откъм бул. "Цар Освободител".

Преди години хотелът беше част от портфолиото на "Мултигруп", а настоящият му притежател го придоби от дружества на наследниците на Илия Павлов.

Първоначално новият собственик искаше да надстрои сградата към бул. "Цар Освободител", което предизвика обществено недоволство. Срещу намерението се обяви и кметът Йорданка Фандъкова.

"Гранд хотел България" е построен през 30-те години на ХХ век. Проектът е на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов и е избран след конкурс. Целият комплекс включва и концертната зала "България", която в момента е собственост на държавата.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?