План за "опраскване" на 570 дка от парк "Витоша"

След като даде картбланш за нови ски строежи в Пирин, "зеленото" правителство набра смелост и за Витоша

План за "опраскване" на 570 дка от парк "Витоша"

След като "зеленото" правителство (по думите на премиера) даде картбланш за нови ски строежи в буферната зона на Националния парк "Пирин", която е част от ски зоната Банско, кабинетът набира смелост да стори същото и за парк "Витоша". По същия начин и със същите последици в полза на едни и същи хора, стоящи както зад ски концесионера "Юлен" в Банско, така и зад "Витоша ски" - собственикът на лифтове, влекове и писти над София, от които реално работят единици съоръжения и то от време навреме.

Новите планове за управление на двата парка стоят на трупчета вече над две години. Плановете, финансирани от еврофондовете, бяха изработени от фирмата "Пролес", свързвана с лицата зад "Юлен" и "Витоша ски" и в крайна сметка с Първа инвестиционна банка.

В началото на тази година служебният екоминистър, назначен от президента Румен Радев, забърка каша с поредица безумни заповеди около екооценката на плана за Пирин. Вследствие планът "катастрофира" във Върховния административен съд и макар поредното заседание по казуса да е насрочено за 25 януари, скоро не се очертава съществено развитие. Заради което и община Банско, която има дял в "Юлен", поиска промяна на изтеклия през 2014 г. план за управление за Пирин.

Процедурен омагьосан кръг

След като правителството даде картбланш за нови ски строежи в Банско, същата схема ще бъде приложена и спрямо плана за Витоша, става ясно от думите на спортния министър Красен Кралев в четвъртък.

Причината е, че отново е върнат за преработка планът за управление на парк "Витоша", за който в началото на 2016 г. тогавашният министър на околната среда Ивелина Василева поиска промени, защото в него се допускат ски и други строежи върху 40% от територията на парка. Преработеният проект е бил предаден в екоминистерството на 13 юни 2016 г., става ясно от публикуван негов вариант. Той е бил отново върнат заради неотразени забележки и за трети път внесен в МОСВ, като последният вариант (който обаче не е публичен) отново не задоволява министерството.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заявиха, че през декември м.г. са поискали допълнителна информация от възложителя на поръчката за плана за парка - Дирекцията на Природен парк "Витоша", която е на подчинение към земеделското министерство.

Управителят на "Пролес Инженеринг" Антоний Стефанов каза пред Mediapool, че в последно предадения на МОСВ план за "Витоша" не били отразени само две забележки, защото фирмата решила да остави крайното решение по съответните въпроси на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС). Това е органът, който решава дали да одобри плана и да предложи на екоминистъра да го внесе за гласуване в Министерския съвет.

Председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев, който е член на ВЕЕС и бивш шеф на парк "Витоша", обаче коментира, че за разглеждане във ВЕЕС може да влезе само документ, по който са отстранени всички забележки. Поради тази причина действията на "Пролес" не отговарят на процедурата.

Какво пречи да се подменят старите ски съображения на Витоша

Така не е ясно кога планът за Витоша ще бъде одобрен от кабинета и ще влезе в сила. Междувременно от "Витоша Ски" и Столичната община едни през други обясняват как без промяна в плана за управление на парка не може да се подмени нито един от остарелите технически и спрени от експлоатация лифтове, въжени линии, влекове, както и да се оправят ски пистите. Аргументите на опозиционните партии и природозащитници, че реконструкцията и подмяната на ски съоръженията е разрешена и в действащия план за управление, но в съществуващите трасета и без да се увеличава капацитетът им, не се приемат от собственика им и от общината.

"Витоша ски" и Столична община не спират да повтарят една и съща мантра, независимо че и в изтеклия, но все още действащ план за Витоша 2005-2014, и в последния публичен вариант на проекта на новия десетгодишен план, формулировката на ограниченията за ски строежи е почти една и съща. Отново обаче се вади като аргумент и текст в Закона за горите, който не позволява промяна на предназначението на горски терени за строеж на ски писти и стълбове за лифтове. Вицепремиерът Валери Симеонов дори обеща "Обединените патриоти" да поискат отмяната на това ограничение в закона. Интересна подробност е, че всъщност формулировката в чл. 73, ал. 6 на Закона за горите е: "Не се допуска промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии".

Предстои да се видят законотворческите действия на "Обединените патриоти" в тази посока, както и кой точно ще поиска обявената от Красен Кралев промяна в действащия план на парка. Опитите на Mediapool да се свърже със спортния министър за допълнителни уточнения не бяха успешни.

Представителят на "Витоша ски" Радослав Пеев заяви пред Mediapool, че дружеството не можело да инициира поправка на стария план. Това трябвало да направят институциите, а собственикът на ски съоръженията бил готов "като паднат законовите пречки, още на следващия ден да започне подготовката на проект за подмяната на ски съоръженията и екооценката му". По повод обстоятелството, че който и да било план за управление на парка не може да реши сочения от тях и общината проблем с промяната на предназначението на горските терени, Пеев отново повтори, че фирмата в момента била ограничена от плана. Затова и нямало как да получи разрешение за подмяна на съществуващите лифтове, въжени линии и влекове и изливане на бетон в досегашните стъпки на съоръженията за изграждане на нови, ако не бъде сменено предназначението на земята под тях.

Витоша – "заложник" на Банско?

Така парк "Витоша" и развитието на ски спорта в него се оказва в капан. Не е необходимо човек да е привърженик на конспиративните теории, за да му хрумне, че при общи собственици на "Юлен" и "Витоша ски", най-вероятно ски съоръженията край София не се поддържат, за се пренасочва ски туризмът към Банско, където работещият в момента лифт се оказва недостатъчен. В същото време бъдещата втора кабинка в Пирин се използва като мотив от община Банско да иска урбанизация на нови местности край курорта, разположени на границата на парк "Пирин".

Така логично първо идва поправката в плана за Пирин, която отпушва новите ски строежи, а вече се готви и същото за Витоша.

Разработеният от "Пролес " актуализиран план за Витоша предвижда зони за краткотраен отдих, заемаща 5986.8 хектара или 22.1% от територията на природния парк, както и зона за хижи и спортни съоръжения от 4163.1 ха или 15.4 на сто от парка. Последното е огромно увеличение на територията за ски спорт и туризъм, която в момента заема 205 ха или 0.8 на сто от територията на парка и 1.4 процента от зоната с ограничено управление, според данните в проектоплана.

Претенции за орязване с 571 дка на парка

От документа става ясно още, че има претенции за изключване на общо 571 дка от територията на природния парк, като става въпрос за имоти в близките села. Само преди дни бе публикувана заповед на екоминистъра Нено Димов за изваждане на два имота за малко повече от 10 дка от парка, заради решение на Върховния административен съд по отказ на ековедомствотода стори това. Заповедта на Димов обаче бе отменена, тъй като бе обжалвана с аргумента, че ведомството е трябвало да направи проверка дали имотите отговарят на изискванията да бъдат защитени територии.

Вероятно сходен на тези два имота за 10 дка е и казусът с въпросните 571 дка, което означава, че паркът е под заплаха за бъдещо орязване.

Реално последно обявеният вариант на плана не допуска разширяване на застрояването в оформените туристически центрове "Алеко", "Златни мостове – Офелиите – Конярника", "Тинтява" и "Селимица", освен вдигането на временни постройки за ски училища и заведения за бързо хранене. В център "Владая – Мърчаево" ще се допускат строежи на обслужващи обекти за обществено ползване в рамките на 300 легла и 500 места

Планът на "Пролес" се спира обстоятелствено върху окаяното състояние на хижите и туристическите бази на Витоша, чийто общ капацитет според данните от категоризацията на обектите и информация от дирекцията на парка е около 4 хиляди легла. От 70 обекта за настаняване, 29 трайно не функционират, а 14 не предоставят услуги на външни посетители. Останалите 27 обекта с общ капацитет от около 1000 легла реално приемат гости само в празничните и почивните дни, с някои изключения през зимния сезон.

Проектодокументът препоръчва реконструкцията на туристическата база, както и обособяване на места за къмпингуване в парка, които да отговарят на съвременните санитарно-хигиенни и др. изисквания. Към настоящия момент такова нощуване се допуска по поречието на р. Струма между селата Боснек и Чуйпетлово, по р. Куртова – от пътя за с. Плана до горна граница на гората и по туристическата пътека от местността Шумнатица до р. Добри дол, като не се допуска за период по-дълъг от 3 дни на едно и също място.

Планове за по-големи лифтове

Планът на "Пролес" разкрива и намеренията на "Витоша ски" за значително увеличение на капацитета при замяната с нови съоръжения на неработещите в момента лифтове, влекове и въжени линии. Сегашният план допуска само подмяната им при запазване на същия капацитет.

Така например шестместната кабинка Симеоново-Алеко с капацитет 1500 души на час се планира да се замени от осемместна до пистата "Лале" с капацитет от 3000 човека на час. Предвижда се осемместен лифт със същия капацитет Драгалевци-Фънпарк да спира зад "Щастливеца". Другите планирани по досегашни трасета лифтове са: "Простор-плац "Стената" – 4-седалков за 2000 души на час; "Лале-Учебен плац" - 4-седалков с шлем за 2000 души на час; "Лале 1" - 6-седалков за 3000 души на час; "Лале 2" - 6-седалков за 3000 души на час; "Боби -учебен плац "Алеко" - "Зелена писта" - 4-седалков за 1200 души на час; "Алеко-Малък Резен" - шестместен за 3000 души на час; Лале 4" - 4-седалков за 2000 души на час. Това е над сегашните капацитети на съоръженията.

Ще се подменят с нови всички съществуващи лифтове с обща дължина 21 104 метра. Нов ще бъде лифтовият участък над Голи връх, с дължина 2.6 км, посочва се в плана. В него е записано, че "Витоша ски" смята да обособи 19.5 км нови и стари писти, чиито трасета ще преминават през вече обезлесени терени, тежко пострадали през последните години от природни бедствия и болести по горите (корояд). "Очаква се да бъдат отстранени 1200 дървета (около 1500 кубика), като ще има компенсаторни мерки – за всяко едно ще бъдат засадени нови пет. 1500 кубика е повече от три пъти по-малко от годишната санитарна сеч в парка", пише в проектоплана.

Предлага се "споделено" управление на парка

Любопитно предложение е да се приложи подход на "споделено" управление на парк "Витоша", за да преодолеели проблемите в него. "Пролес" предвижда Министерството на земеделието и храните, което в момента е принципал на дирекцията на парка, да отстъпи управлението ѝ на публично сдружение, в което със съответни дялове да участват четирите общини, на чиито територии е разположен парк "Витоша", плюс земеделското министерство чрез агенцията по горите и Югозападното държавно предприятие, както и представители на компании, които имат съоръжения в парка като ЧЕЗ и концесионера "Софийска вода", но и "Витоша ски", както и неправителствени организации. Предложението е бъдещото дружество да се управлява от представител на Столична община, на база учредителен договор с ясно разписани отговорности, годишно приеман бюджет, механизъм за работа и контрол.

Според бившия директор на парка Тома Белев реализацията на тази идея е невъзможна по закон и няма как план да предлага промяна в регламентацията на управлението на паркове. Има законова регламентация кой управлява парковете, посочи той. Белев разказа как преди време е правен подобен експеримент за управление на малка защитена територия по проект на МОСВ за влажните зони с външно финансиране, но това не е проработило.

За правителството не е важно какво прави, а какво говори

Реално предстои да се види какви ще са действията на правителството за Витоша, но към момента интересите и исканията на "Юлен" и "Витоша ски" се удовлетворяват напълно на ръба на законите и дори отвъд тях. Именно това е причината за продължаващите граждански протести в защита на Пирин.

В същото време премиерът и министрите му се кълнат, че няма да допуснат над Банско да се строи нищо, освен втори лифт. Именно такива гаранции искат протестиращите, поради което алпинистът Боян Петров внесе предложение за промяна в плана за управление на Национален парк "Пирин". То касае само и единствено изграждането на втората кабинка и не отваря вратата за бъдещо строителство на ски писти и съоръженията към тях, както прави измененият от правителството на 28 декември план. То обаче беше отхвърлено от Нено Димов в петък с аргумента, че идеята няма да проработи.

В същото време общественото мнение продължава да бъде облъчвано с лъжата, че "зеленият октопод", както проправителствените медии наричат екозащитниците, били против втори лифт над Банско, не искали да се развива ски туризмът на Пирин и Витоша и били платени от Австрия и Швейцария, за да не им отмъкне България туристите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?