Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

План за старт на газовия хъб и борса догодина с близо 1 млрд. куб. м

"Булгаргаз" ще бъде задължен да продава свободно излишъците от договора с "Газпром"

3 коментара
План за старт на газовия хъб и борса догодина с близо 1 млрд. куб. м

План от началото на 2020 г. да заработят газовият хъб "Балкан" като виртуална точка за търговия заедно с борсата за синьо гориво с първоначални количества от близо 1 млрд.  куб. м, бе представен пред парламентарната комисия по енергетика от "Булгартрансгаз" и дъщерното му дружество "Газов хъб Балкан" на дискусия в Народното събрание във вторник.

За да се реализират тези намерения, ще бъдат направени поправки в Закона за енергетиката, които ще задължат държавния газов доставчик да продава на борсата своите нереализирани на вътрешния пазар количества по дългосрочния договор с руския монополист "Газпром", съобщи председателят на комисията Валентин Николов от ГЕРБ. Промените ще бъдат публикувани за обсъждане на сайта на Световния енергиен съвет още в сряда, но част от тях предизвикаха критики от бранша, веднага след като бяха представени, и мненията ще бъдат отразени веднага, обясни след заседанието в парламента Николов пред Mediapool.

Шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов припомни, че дружеството му има споразумение с оператора на платформата за газова търговия в австрийския хъб "Баумгартен" и ще се ползва моделът на борсата там за българската борса. От думите му стана ясно, че през юли ще започне реалната разработка на платформата на борсата у нас, за да може дружеството "Газов хъб Балкан" да защити концепцията пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и да получи лиценз за борсов оператор.

Прогнози с неясна база данни

От представянето на пътната карта за развитие на хъба и борсата от шефа на "Газов хъб Балкан" Кирил Равначки стана ясно, че намеренията са от 1 октомври платформата за търговия с газ да започне да работи в тестови режим, а от следващата година - и реално. Плановете са от 2020 г. на борсата да се предлагат 210 млн. куб. м газ от нереализираните количества на "Булгаргаз" по договора с "Газпром", а още 700 млн. куб. м да се пускат от други участници, сред които и местен добив и чужди доставчици на едро.

Макар да бе помолен от бившия посланик на България в Русия и енергиен експерт от Центъра за балкански и черноморски изследвания Илиян Василев да обясни откъде точно ще идват другите количества газ и на базата на какви анализи са правени прогнозите, Равначки не даде отговор. Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов пък каза пред Mediapool, че не е запознат с намеренията количества, осигурени от неговата компания, да се пускат на борсата. Той посочи, че дружеството му ще съдейства за изграждането на свободния газов пазар и, ако бъде задължено да продава на борсата, ще се съобрази с това.

Валентин Николов коментира пред Mediapool, че плановете са именно със законови поправки да се изкара държавният газов доставчик на борсата, но допълни, че ще иска от Равначки допълнителна информация за прогнозата на "Газов хъб Балкан" за осигуряването на количества газ за платформата за търговия.

Според представената от Равначки графика количествата на "Булгаргаз" за свободния пазар ще се увеличават от 210 млн. куб. м през следващата година до над 1 млрд. куб. м през 2024 г.  Това ще е почти половината от планираните за търгуване на борсата количества,  тъй като другите търговци се предвижда да осигурят 1.1 млрд. куб. м през 2024 г.

Пак според неясно как направена прогнози търсенето на газ от хъба ще стартира с близо 700 млн. куб. м през 2020 г., за да стигне до почти 2.5 млрд. куб. м през 2024 г.

Швейцарска оферта

Енергийният министър Теменужка Петкова се опита да внесе малко повече яснота, като припомни, че компанията "Колмар", внесла за "Булгаргаз" в края на май 90 млн. куб. м втечнен американски газ, е предложила да осигурява 500 млн. куб. м годишно за борсата в продължение на пет години.  Тя отбеляза, че в търга за капацитета на бъдещия "Турски поток" са останали нерезервирани количества и те също ще се предлагат на борсата. Петкова коментира бланкетно, че страната ни трябва да се възползва от географското си местоположение, пред което минават газовите потоци.

Владимир Малинов припомни, че при разработването на концепцията за газовия хъб са разглеждани като източници на доставки руски, каспийски и втечнен природен газ. "От 1 юни вече имаме реални доставки на втечен американски газ на терминала в Ревитуза и през пункта Кулата – Сидирокастро. Капацитетът му бе вдигнат на 4.5 млн. куб. м дневно плюс опция за 500 хил. куб. м виртуален капацитет", каза шефът на "Булгартрансгаз". Той допълни,че се работи с турската БОТАШ за междусистемна свързаност и осигуряване на достъп до турските терминали за регазификация на втечнен газ, което отваря възможност за внос на втечнен газ и от Иран, Ирак и Туркменистан.

Представителят на холандското дружество на регистрираната в Швейцария "Колмар" Ким Дейвис потвърди за офертата за предлагане на половин милиард куб. м на борсата и обясни пред депутатите и представителите на бизнеса, че дружеството му е готово да предлага на българския пазар лигистични услуги и суапови сделки с газ. Той обаче не даде повече подробности по предложението за фактически дългосрочен договор за пет години, от каквито реално отрасълът у нас се опитва да избяга.

Притеснения на бизнеса за манипулации

Шефът на "Газов хъб Балкан" предложи участниците на борсата за газ да подлежат на лицензиране от енергийния регулатор. Бизнесът обаче възрази, че така расте административната тежест и се поставят изкуствени пречки пред развитието на свободния газов пазар. Изпълнителният директор на "Шел България" Камелия Славейкова посочи, че опитите на другите европейски държави при борсовата търговия сочи, че лицензирането на играчите пречи на ликвидността на пазара.

Председателят на Българска асоциация "Природен газ" Светослав Иванов коментира, че лицензионният режим ще откаже много търговци и това е национализация на риска, което не е добре за пазара. Представителят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов изрази притеснения да не стане като с борсата за ток, където цените са силно променливи - бележат както високи скокове, така и големи спадове, и се диктуват основно от предлагането на държавните производители на електроенергия, а сходен модел се предвижда за газоват аборса и участието на "Булгаргаз" на нея.

Валентин Николов също призна, че лицензирането може да попречи на осигуряването на стабилни количества газ за борсата и дори до доведе до манипулации и разправа с конкуренти. Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че комисията му е за регистрационен режим на борсовите играчи по правила на оператора, одобрени от регулатора.

Илиян Василев коментира още, че трябва да се изпипа много добре моделът на борсовата търговия, за да не се получи така, че посредници и обиграни играчи да приберат разликата между по-ниските цени на спотовите газови пазари и тези по дългосрочния договор с "Газпром", а потребителите да не усетят нищо от поевтиняването в световен мащаб. Той разкритикува отново "Булгаргаз", че не полага достатъчно усилия за осигуряване по конкурентни и прозрачни правила на различни от газпромовските доставки.

"Булгаргаз" ще продължи да търси по-евтини от руските цени

Недоволството му е породено от това, че държавният газов доставчик, след първия проведен търг за търсене на 144 млн. куб. м алтернативен на руските количества, договори директно с "Колмар" въпросните доставени вече 90 млн. куб. м газ от американската "Шениер" и още 50 млн. куб. м от юли от "Бритиш Петролуем". Цените на тази суровина така и не бяха обявени. Твърденията на министър Петкова и "Булгаргаз" са, че те са под тези, постигнати в официалния търг, спечелен от гръцката ДЕПА, за които гръцки медии съобщиха, че са с над 10 на сто по-ниски от газпромовските.

Павлов съобщи още пред Mediapool, че след като е бил сключен договорът с "Колмар" договор, но за едва 14 млн. куб. м, е бил сключен и с "Дексиа". Този български търговец на газ участва заедно с "Колмар" в спечеления от ДЕПА търг и по думите на шефа на "Булгаргаз" предложената от "Дексиа" цена е по-ниска и от тази на "Колмар". Той каза, че доставчикът ще продължи да приема изгодни търговски оферти, но ще ги съобразява и с фиксираните руски доставки. Обсъжда се дали да се обяви втори официален търг за нагнетяване на газ в хранилището в Чирен през третото тримесечие на 2019 г., но това ще зависи отново от потреблението на вътрешния пазар и задължителните по договор заявки към "Газпром", обясни Павлов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Знайко
  #3

  Тези действително ни мислят за идиоти.

 2. Лизи Гугуткова
  #2

  Ilian Vassilev
  Основното от това което казах в Народното Събрание на срещата на Комисията по енергетика при представяне на презентацията за Българсата газова борса.
  Първо, стана кристално ясно
  - няма Българския Газов Хъб и високите цели - да бъдем разпределител на руски газ се изпариха. Яко дим. Нищо кубически метър руски газ няма да се разпределя през Хъба.
  А инвестираме - над 3 милиарда лева - най-голямата инвестиция в газовия сектор у нас.
  Второ, БТГ прави бизнес на принципа парите да похарчим,

 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.