Планът на ЕС за мигрантите квоти е пред провал

Планът на ЕС за мигрантите квоти е пред провал

Планът на ЕС за въвеждане на квоти за мигранти в страните членки изглежда близо до отпадане, след като Франция и Испания оттеглиха подкрепата си за него.

Миналата седмица Великобритания вече заяви, че няма да се включи в такава схема, защото е принципно против задължителни квоти за имигранти, но подчерта, че ще продължи да приема кандидати за убежище, отбелязва "Гардиън".

Сега бъдещето на плана, който е част от изготвен от Европейската комисия пакет предложения за справяне с мигрантската криза в Средиземно море, е под въпрос, пише изданието.

В пакета предложения се предвиждат и евентуални военни действия срещу трафикантски мрежи, включително унищожаване на корабите им. ЕС очаква одобрение от Съвета за сигурност на ООН за подобни действия.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че подкрепя по-справедливо разпределение на бежанците между страните от ЕС, но че квотите са недопустими.

"Не може и дума да става да имаме имигрантски квоти, защото си имаме правила за граничния контрол и политики за имиграцията", каза Оланд на съвместна пресконференция с канцлерката на Германия Ангела Меркел.

Испания също се обяви против квотна система. Външният ѝ министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо категорично отхвърли плановете в понеделник с аргумента, че двуцифреното равнище на безработица в страната му означава, че тя не може да приема повече мигранти.

Маргальо заяви, че призивът на Европейската комисия за солидарност трябва да е "пропорционален, справедлив и реалистичен" и добави, че в него не се взема предвид "огромното усилие, което правим (в Испания) да контролираме миграцията от Мароко, Мавритания и Сенегал, която се отразява на целия ЕС".

На квотната система се противопоставят също Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия и Естония, отбелязва "Гардиън".

Оланд подчерта, че чисто икономическите мигранти ще бъдат депортирани. "Хората, които идват, защото си мислят, че Европа е процъфтяващ континент, дори ако е са наети от фирми, трябва да бъдат ескортирани обратно, това е правилото", каза той.

Той обаче посочи, че Германия, Франция и Швеция приемат голям брой кандидати за убежище измежду мигрантите.

"Трябва да гарантираме, че и другите страни се включват. Това наричаме разпределение", каза той.

Меркел отбеляза, че тя и Оланд са възложили на вътрешните си министри да обмислят предложенията на Европейската комисия.

"Има много въпроси, които заслужават проучване, включително как да се действа с хората, които нямат възможността да помолят за политическо убежище. Сигурна съм, че скоро ще имаме френско-германска позиция", каза тя.

Не се очаква плановете за квотите да се финализират преди Европейския съвет през юни, но скептичните към тази идея страни вече посочват някои "подробности, в които се крие дяволът".

"Не можете да пренастаните някого от една страна членка в друга", каза дипломат от ЕС.

"В ЕС имаме свободно движение, така че нищо не може да ги спре да отидат някъде другаде. Тук има известен пропуск в логиката на разсъждението", добави той.

Експертите по миграцията посочват, че бежанците се съсредоточават в райони, където има установени мрежи от техни близки и познати, независимо от официални квоти, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

Италианският премиер Матео Ренци обвини страните от Европейския съюз, че отстъпват от ангажиментите, които поеха да приемат мигранти, търсещи убежище, и подчерта, че те трябва да покажат, че са сериозни в желанието си за намиране на решение на миграционната криза в Средиземно море, предаде Ройтерс.

ЕС вече одобри морска мисия, която да преследва бандите, вкарващи незаконно мигранти в Европа от Либия, но по-широк план за справяне с притока от мигранти се сблъсква с полемика относно националните квоти за приемане на кандидатите за убежище.

Европейската комисия предложи система на квоти за страните членки, за да споделят те бремето на подслоняването на стотиците хиляди хора, докато техните молби за получаване на убежище се разгледат.

Към сегашния момент малко страни, по-специално Германия и Швеция, са поели по-голямата част от това бреме. Но няколко европейски страни вече казаха, че са против предложението за квотите. Според Ренци тази позиция рискува да подкопае цялата стратегия на ЕС по въпроса за имиграцията.

ЕС прие, че проблемът е не само на Италия и се съгласи да прати кораби срещу бандите, организиращи трафика, но сега ЕС трябва да прие квотната система, каза Ренци пред италианската държавна телевизия РАИ.

Той изрази увереност, че до срещата на върха на ЕС на 25 и 26 юни страните членки ще са постигнали съгласие по въпроса за квотите.

Около 51 000 мигранти са влезли в Европа през Средиземно море само от началото на настоящата година, като 30 500 са го направили през Италия. Около 1800 мигранти са се удавили при опита си да прекосят Средиземно море, посочва Агенцията за бежанците на ООН.

Великобритания се обяви срещу квотите, докато Франция и Испания поставят въпроса за методите на изчисляване на квотите. Ренци заяви, че Италия ще прибере стотиците тела на удавили се мигранти при потъването на корабчето им през април в Средиземно море, предаде Франс прес.

Ще идем до морското дъно и ще извадим този кораб, зарече се италианският премиер.Там има 500-600 тела.

Целият свят трябва да види какво се е случило. Искам онези, които твърдят, че нищо не са видели, че нямат нищо общо, да престанат да се държат така, каза още Ренци.

Той съобщи, че операцията по изваждане на телата ще струва 15-20 милиона евро.

Надявам се, че ЕС ще плати тази сума, иначе ние ще го направим.

Трагедията с потъналото през април корабче с над 700 мигранти на борда, предизвика призиви от всички страни членки на ЕС за намиране на решение на мигрантската криза в Средиземно море, посочва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?