Планът на Обама за борба с климатичните промени = 166 млн. коли по-малко

Планът на Обама за борба с климатичните промени = 166 млн. коли по-малко

Американският президент Барак Обама представи плана си за борба срещу климатичните промени и го определи като "най-голямата и важна стъпка, която САЩ някога са правили“.

Целта на "Плана за чиста енергия" е да свие парниковите емисии на американските електроцентрали с близо една трета за следващите 15 години. Това се равнява на изваждането от движение на 166 милиона автомобила.

Мерките ще поставят сериозен акцент върху вятърната и слънчевата енергия и други възобновяеми източници. Опоненти на проекта на Обама от енергийната индустрия се противопоставиха на плановете на американския президент.

"Убеден съм, че никое предизвикателство не представлява по-голяма заплаха за бъдещето на планетата. Не трябва да позволяваме да стане твърде късно“, каза американският президент.

Противниците на плана казват, че Обама е обявил "война на въглищата“, които осигуряват над 30% от електроенергията в САШ. Те смятат, че това ще доведе до щети от над 50 млрд. долара годишно и ще натовари бюджета на всяко американско семейство с по 200 долара на месец. Индустрията плаши и със стотици хиляди загубени работни места.

"Ние сме първото поколение, което усеща последиците от изменението на климата и последното поколение, което има възможност да направи нещо по въпроса“, каза Обама.

Президентът отхвърли обвиненията, че е обявил война на въглищната индустрия, което ще доведе до закриване на работни места. Той обеща, че държавата ще инвестира средства в районите, където ще бъдат затваряни централи.

"Плашенето няма да проработи за спирането на това предложение. Ако не направим нищо, никой няма да го направи. Америка показва пътя напред и точно за това е този план. Това е моментът, в който да направим нещо правилно и да оставим нещо за децата си“, каза Обама.

Природозащитниците също не са съвсем доволни от плановете на президента. Те го критикуват, че смята да подкрепя развитието на атомните и газовите електроцентрали, вместо да съсредоточи вниманието си само върху централите с нулеви вредни емисии.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?