Планът на Тръмп за Близкия изток "развърза ръцете" на Израел

Нетаняху ще обяви суверенитет суверенитет върху долината на река Йордан и всички еврейски селища на Западния бряг.

Планът на Тръмп за Близкия изток "развърза ръцете" на Израел

Палестинците очаквано отхвърлиха плана на американския президент Доналд Тръмп за мир за Близкия изток и вероятно единственият резултат от него ще бъде, че Израел получава "зелена светлина" от Вашингтон да разшири територията си, като на практика анексира обширни, отдавна желани ивици земя на Западния бряг на река Йордан, коментира американският вестник "Ню Йорк таймс".

На хартия, планът най-накрая дава на палестинците държава, както и частично замразяване на заселническата дейност в продължение на четири години.

"Мирният план" на Тръмп обаче следва в безпрецедентна степен израелските искания. Американската визия предвижда палестинците да направят значителни отстъпки, включително да се откажат от Ерусалим.

Планът на Тръмп предвижда създаване на Палестинска държава със столица в части от Източен Ерусалим. Ерусалим обаче ще остане "неделима" столица на Израел.

Тръмп публикува и карта, която отразява предложението му.

На нея се вижда, че палестински контрол ще има върху някои части на Западния бряг, но той ще бъде напълно заобиколен от Израел, като ще има пътища за достъп до Йордания, добавя ДПА. Еврейски селища на Западния бряг ще попаднат под израелски контрол, както и цялата долина на река Йордан, отбелязва ДПА.

Територия, южно от Газа, в пустинята Негев, ще бъде прехвърлена под палестински контрол. Ще има тунел, свързващ ивицата Газа със Западния бряг.

Белият дом увери, че планът на Тръмп за мир между израелците и палестинците предлага една демилитаризирана палестинска държава, която да живее в мир с Израел, предаде Франс прес.

Израел няма да чака

Израел получава незабавни ползи от обявения план. Израелският премиер Нетаняху обаче няма да чака. Той заяви, че в неделя ще обяви суверенитет над стратегически значимата долина на река Йордан и над всички еврейски селища на Западния бряг.

С това той ще постави под контрол до 30 на сто от Западния бряг и ще постигне цел, желана от израелските лидери от Шестдневната война през 1967 г., а именно създаването на постоянна източна граница, призната от САЩ, която да минава по долината на река Йордан.
Това ще гарантира, че Израел никога няма да напусне места като Хеброн, Силом и Бейт Ел, които евреите смятат за своя територия още от времето на Стария завет.

Дадената от САЩ зелена светлина притесни тези, които предупреждават, че всяка анексия може да доведе до подновяване на насилието, подчертава "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон ще признае израелските селища на окупираните палестински територии като част от Израел", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху след като президентът на САЩ Доналд Тръмп представи плана на американската администрация за мир в Близкия изток.
Нетаняху допълни, че представянето на плана на Тръмп бележи "един исторически ден".

Според новия план, предложен от Тръмп, палестинските бежанци няма да имат право на завръщане в Израел, обяви още Нетаняху на пресконференция във Вашингтон.

Той обаче каза, че е готов да преговаря с палестинците, за да им бъде предоставен "път към бъдеща държава", но постави като условие те да признаят Израел като "еврейска държава".

Планът за мир ще предостави на Израел суверенитет върху долината на река Йордан, допълни още Нетаняху.

"Много планове са подлагали на натиск Израел да се изтегли от такива жизненоважни територии като долината на река Йордан. Но Вие, господин президент, Вие признавате, че Израел трябва да има суверенитет в долината на река Йордан и в други стратегически зони в Юдея и Самария", заяви Нетаняху, обръщайки се към Тръмп.

Той изтъкна, че планът дава на Израел постоянна източна граница, за да може да се защитава.

Палестинците протестират срещу Тръмп

Палестинският президент Махмуд Абас отхвърли. Абас го определи за "конспирация" и заяви на Тръмп и на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че "правата на палестинския народ не са за продан", предаде Ройтерс.

"Казвам на Тръмп и на Нетаняху: Ерусалим не е за продан, нашите права не са за продан и не могат да бъдат обект на пазарлъци. И вашата сделка, тази конспирация, няма да мине", заяви Абас.

"Нито един палестинец не може да приеме една независима държава без Ерусалим за столица", допълни Абас.

"Немислимо е за което и да е дете, арабско или палестинско, да приеме идеята Ерусалим да не е столица на една палестинска държава", повтори той като реакция на предложението на Тръмп "Ерусалим да стане неделима столица от Израел", отбелязва Франс прес.

Организацията за освобождение на Палестина пък подчерта, че американският план първо трябва да признае международните закони, за да се постигне мир, предаде ДПА.

Вместо това планът признава незаконното колонизиране и анексиране от Израел на окупирани земи, принадлежащи на палестинската държава", се казва в изявление на отдела по преговорните въпроси на палестинската организация.

Тръмп промени кардинално параметрите на конфликта

С публикуването на своя мирен план Доналд Тръмп промени кардинално параметрите на израелско-палестинския конфликт, коментира френският в. "Фигаро".

След две десетилетия неуспешни преговори, целящи сближаване на израелските и палестинските позиции, президентът на САЩ отхвърли международния консенсус.

Първоначално палестинските лидери искаха да повярват в Доналд Тръмп. Когато назначи известни привърженици на израелското уреждане на ключови постове в администрацията си, обкръжението на Махмуд Абас отказа да прави прибързани заключения.

Дори след като Тръмп обяви преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, в Рамала се чуваха гласове, призоваващи да се гледа в перспектива и да се вярва, че президентът ще се върне към предишните параметри. Изглежда Тръмп обаче е преценил, че няма полза от неефективен международен консенсус и е решил, че е време за ново раздаване на картите, отбелязва френското издание.

Сред арабските страни само ОАЕ обяви подкрепата си за новия мирен план - повечето от тях нито го одобряват, нито порицават, а запазват смутено мълчание, отбелязва "Фигаро" в друга статия. Възможно ли е да се откажат те от резервите си, обявени през последните месеци?, пита изданието.

"Мирният план" на Тръмп следва в безпрецедентна степен израелските искания. Американската визия предвижда палестинците да направят значителни отстъпки, включително да се откажат от Ерусалим, подчертава друг френски вестник, "Монд".

Въпреки обявената от Тръмп "голяма стъпка към мира", асиметрията е забележима. Израел получава незабавни ползи от обявения план.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви веднага намерението си да анексира палестинските територии, върху които Вашингтон признава израелския суверенитет, отбелязва френското издание, като посочва, че палестинците ще получат някакви ползи от обявения план, едва след като изпълнят дълъг списък от предварителни условия, включително разоръжаването на милициите на Хамас в Газа.

Планът вече беше отхвърлен от палестинската страна, която не присъстваше на обявяването му, отбелязва "Монд", цитиран от БТА.

"Тръмп и Нетаняху се представят за спасители. Те се опитват да придадат на плана си историческо значение". Целите на плана обаче са очевидни, и не включват нищо необикновено. "Мирният план има за цел да помогне на двама политици, изправени пред силни насрещни ветрове, да запазят постовете си", пише днес в редакционна статия германският вестник "Франкфуртер рундшау", цитиран от ДПА..

"Избраният за обявяването му момент няма много общо със ситуацията между Средиземно и Мъртво море. Вместо това датата за обявяването му е избрана предвид нуждите на Тръмп и Нетаняху", подчертава "Франкфуртер рундшау", като отбелязва, че израелският премиер се опасява и за свободата си, след като му бяха повдигнати обвинения в измама и корупция.

"Тръмп, който е много популярен в Израел, отново прави услуга на своя приятел "Биби", гласи заключението на редакционната статия.

Единствената непосредствена последица от мирния план на Тръмп - което може да остане и единственият резултат от него - е, че президентът на САЩ даде на Израел "зелена светлина" да разшири територията си, като на практика анексира обширни, отдавна желани ивици земя на Западния бряг на река Йордан, обобщава американският вестник "Ню Йорк таймс".

На хартия, планът най-накрая дава на палестинците държава, както и частично замразяване на заселническата дейност в продължение на четири години.

Израелският премиер Нетаняху обаче няма да чака. Той заяви, че в неделя ще обяви суверенитет над стратегически значимата долина на река Йордан и над всички еврейски селища на Западния бряг, подчертава американското издание. С това той ще постави под контрол до 30 на сто от Западния бряг и ще постигне цел, желана от израелските лидери от Шестдневната война през 1967 г., а именно създаването на постоянна източна граница, призната от САЩ, която да минава по долината на река Йордан. Това ще гарантира, че Израел никога няма да напусне места като Хеброн, Силом и Бейт Ел, които евреите смятат за своя територия още от времето на Стария завет.

Дадената от САЩ зелена светлина притесни тези, които предупреждават, че всяка анексия може да доведе до подновяване на насилието, подчертава "Ню Йорк таймс".  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят