Планът за борба с ипотечната криза на Обама ще помогне на 9 млн. семейства

Президентът на САЩ Барак Обама представи дългоочаквания план за справяне с ипотечната криза в страната. Планът е на стойност 75 милиарда долара и трябва да помогне на 9 млн. американски семейства, съобщиха информационните агенции.

Президентът обясни, че ще бъдат отпуснати федерални субсидии за кредитните компании, които да ги насърчат да намалят полиците на свръхзадлъжнелите. Целта е да се сведат ипотечните задължения на домакинствата до средно 31% от техните доходи.

Обама представи плана в реч пред студенти в Аризона ден, след като обяви плана за стимулиране на американската икономика със 787 милиарда долара.

Повече от един милион души в САЩ са загубили домовете си по време на ипотечната криза, а според анализатори е възможно до шест милиона семейства да загубят домовете си през следващите три години.

"Всички плащаме цената на ипотечната криза. Този план няма да спаси всички домове, но ще даде на милиони семейства, примирени с финансовия крах, шанс да се възстановят", заяви Обама.

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че планът е по-амбициозен и по-скъп, отколкото много експерти са очаквали, но е бил приветстван както от организации на потребителите, така и от финансовия сектор.

В същото време обаче представители на правителството на Обама са предупредили, че планът няма да спре голямата вълна от просрочени ипотеки. Няма да помогне значително и на милионите собственици на жилища, чиито ипотеки са по-големи от пазарната стойност на имотите им.

Споделяне

Още от Свят