Планът за ново застрояване в Синеморец и Резово бил щадящ за природата

Нено Димов, министър на околната среда

Новият вариант на общия устройствен план на община Царево е по-щадящ за природата от предлаганите преди това, коментира министърът на околната среда Нено Димов в сряда пред бТВ. Планът позволява ново строителство в селата Синеморец, Резово и Варвара, които са сред последните непрезастроени населени места по Черноморието. В момента тече 30-дневен срок на обществено обсъждане на доклада за оценката за въздействие на околната среда върху документа.

"Този план е много по-щадящ природата спрямо предишно предлагани планове – силно ограничено е застрояването. Но ние трябва да търсим баланс между икономическото развитие на местните общности и опазването на околната среда. Не може да има приоритет в едната или в другата посока. Трябва да бъде намерен балансът", коментира Нено Димов, с чиито подпис е пуснато общественото обсъждане.

Димов обясни, че процедурата е тежка и дълга. След обявяването на доклада за оценка на въздействието, трябва да се съберат всички постъпили становища, да "отразим всичко положително", после бележките да бъдат дадени на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е възложило разработването на плана. След това за обществено обсъждане щяла да бъде пусната оценка за съвместимост на плана, тъй като засяга територии от "Натура". След отразяването на бележките по нея, щяло да се пусне и обсъждане на двете оценки едновременно и чак тогава да се разглеждат от експертния екологичен съвет.

На притесненията за презастрояване Димов отговори, че разрешенията за строеж се дават от общината. "Това, което ще се гледа в МОСВ, е забавеният общ устройствен план в община Царево", каза още той. Добави, че целта била да има ясен регламент къде какво може да се прави.

В същото време обявеното публично обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на плана предизвика напрежение в общината. Пред местната администрация в Царево се събраха поддържници на плана, чието приемане стартира още през 2008 г. Те настояват документът най-накрая да стане факт. Според кмета на Царево Георги Лапчев "в медиите се тиражират лъжи, че се предвижда масово презасторяване, че има ОУП, който ще съсипе цялото Черноморие". Пред бТВ той заяви, че това няма да се случи, а местните са гневни и обидени, че тяхната дума не се чува вече 10 години.

В Синеморец обаче се притесняват, че нови сгради могат да препречат една от най-красивите гледки към момерто и устието на река Велека. Местонстта "Поляните", откъдето се разкрива тя, може да стане част от урбанизираната територия, ако бъде приет последният засега вариант на плана.

Кметът на селото Костадин Диков каза пред бТВ, че ще иска намаляване на процента застрояване и включването на изискването новите строежи да са ниски. Местните жители подготвят протест срещу плана.

В съседното село Варвара темата също е болезнена.

Според природозащитници новите урбанизирани територии ще са по-малко спрямо стария план, но и за тях са необходими нови пътища, ток и вода, а те не са предвидени в проекта за изменение на плана.

Споделяне

Още по темата

Още от България