Планът за ремонт на кабинета е в ход, решения обаче няма

Планът за ремонт на кабинета е в ход, решения обаче няма

Планът за ремонт на кабинета вместо исканата му от протестите оставка е задвижен. Премиерът Бойко Борисов е обсъдил кадровите промени на среща с коалиционните си партньори Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, съобщи правителствената пресслужба във вторник. 

Окончателни решения не са били взети. Предстои Борисов да обсъди предложенията си с парламентарната група на ГЕРБ, а Караначанов и Симеонов – с тази на "Обединените патриоти". В четвъртък ще се проведе нов коалиционен съвет, на който тримата ще обсъдят какви са резултатите от разговорите.

Към момента оставката на кабинета е най-невероятен сценарий, казаха пред Mediapool информирани източници, след като преди седмица ръководството на ГЕРБ допусна такъв. След намеса на "Патриотите" обаче Бойко Борисов обяви курс към пълен мандат, тъй като предсрочните избори означават служебно правителство на президента Румен Радев, а това било "абсурд".

И четирите обсъждани от ГЕРБ варианти за изход от кризата, включително ново правителство, излъчено от сегашното парламентарно мнозинство, минаваха през оттеглянето на Бойко Борисов като премиер. Запознати твърдят, че той е съветван да направи това, за да се съхрани политически за изборите. Този вариант обаче е отпаднал и Борисов със сигурност остава начело на правителството.

Засега не е ясно в какво ще се състои обещаният от него "огромен ремонт" на кабинета, макар протестиращите ясно да заявиха, че няма да ги залъжат с никакъв ремонт и искането им е ясно – оставка на правителството и на главния прокурор.

По неофициална информация на Mediapool, близки до ГЕРБ политолози и социолози са успокоили, че антикорупционните протести не са проблем, с който правителството трябва да се съобразява.

Борисов обаче вече се опита да направи това, като поиска оставките на министрите Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, които според ГЕРБ са свързани с ДПС и Делян Пеевски. Трите оставки обаче още не са подадени, което затвърди впечатлението, че не Борисов е този, който контролира министрите.

Според неофициални източници ДПС ще преглътнат показните опити на управляващите да се разграничат от ДПС, Доган и Пеевски. Освен това в ДПС си давали сметка, че в условията на сегашното бурно обществено недоволство срещу подчиняването на държавата на Пеевски и Доган, няма как ДПС да претендира за официално участие във властта. Условието обаче било ДПС да съхрани влиянието си, включително чрез министри, излъчени от ГЕРБ и ОП.

Сред управляващите си говори, че ако Горанов все пак се раздели с поста си, не е изключено финансов министър да стане настоящият здравен министър Кирил Ананиев, който е финансист и е бил служебен министър на финансите, както и зам.-министър в същото министерство в няколко правителства, с авторитет на отличен "бюджетар".

По неофициална информация за здравен министър е бил коментиран проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, но той е отказал. Получено обаче било съгласието на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"В момента всеки вариант е предпоследен", коментираха пред Mediapool от управляващата коалиция.

Неофициално обаче се коментира, че създадената ситуация може да се използва, за да се "изчистят" и други министри. Сред тях е правосъдният министър Данаил Кирилов, последно прославил се с това, че премиерът му забрани да пише във Фейсбук.

Споделяне

Още по темата

Още от България