Планира се българо-румънска крайдунавска борса

България и Румъния ще работят за изграждането на обща зеленчукова борса в някой от крайдунавските градове. За това са се разбрали министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков и румънският посланик у нас Антон Пакурецу, които са се срещнали в четвъртък, съобщиха от пресцентъра на агроминистерството.

"Това е една много добра възможност, която ще свърже директно производители и търговци от двете страни на Дунава. По този начин ще създадем стимул фермерите да останат тук, а не да търсят работа в чужбина", посочва Греков, цитиран в съобщението.

В най-скоро време ще бъде сформирана смесена експертна комисия, която ще набележи важните приоритети в земеделието между двете държави. Сред тях са насърчаване на двустранните контакти между земеделските стопани в България и преработвателната индустрия в Румъния, разработването на различни трансгранични проекти и разширяване на производството на протеинови култури като соя, грах и нахут, което е приоритет за страните от Дунавския регион, е отбелязал министър Греков.

Той е отправил официална покана към румънския си колега да посети страната ни. При визитата ще бъдат обсъдени конкретни теми за сътрудничество в областта на зеленчукопроизводството, зърнопроизводството и винопроизводството.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?