Планира се кризисен фонд за висшето образование

С до 11 милиона лева, икономисани от бюджета на просветното министерство, ще бъде създаден кризисен фонд за висшето образование. Това съобщи по време на парламентарния контрол в петък министър Сергей Игнатов.

Целта е да се намесим във всички възможни кризи, които се появят, или да финансираме реформите във висшите училища, посочи Игнатов. Като пример той посочи, че много висши училища имат желание да правят реформи, искат да оптимизират състава и да съкратят администрацията, но нямат средства да платят обезщетенията на освободените служители.

"Всички университети страдат от прекомерна бюрокрация, има много длъжности, които са ненужни или тази работа може да се изпълнява от студенти, чрез студентски труд, срещу евентуално освобождаване от такси", каза Игнатов и обясни, че парите от фонда няма да се дават популистки, а срещу определени проекти.

Министърът припомни, че догодина ще се повиши базовият норматив за издръжка на студент с около 10 на сто, така че всички висши училища щели да имат глътка въздух, за да не се стигне до кризисни моменти.

Заложените средства в бюджета щели да се разпределят равномерно между висшите училища и няма да има ощетени. "Истина е, че аз и колегите от министерството искахме определени висши училища - техническите, да получат при финансирането по голям коефициент, защото трябва да се насърчат тези университети, обучаващи кадри, свързани с  българското производство. Това наше искане беше съпроводено с допълнително финансиране, но трябваше да се съобразим с реалностите на финансовото състояние, обясни Игнатов.

Той обаче не се отказва от тази идея, а просто я отлага.

Споделяне

Още от България