Заради изместване на километража на магистрала "Хемус" и проблемни знаци

Планира се масова смяна на табелите на пътищата

Планира се масова смяна на табелите на пътищата

Предвижда се масова смяна на табелите по пътищата заради това, че в много области знаците създават проблеми и заради изместването на километража за началото на магистрала "Хемус" назад към Софийския околовръстен път. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред бТВ в сряда.

Тя призна, че по принцип има проблеми с табелите по пътищата в страна и допълни, че е възложила на всички областни пътни управления да анализират табелите, разположени на тяхна територия, за да се прегледат още веднъж и да се актуализират в максимална степен.

 

Заради изграждането на отсечката на магистрала "Хемус" от Софийския околовръстен път до гара Яна, където в момента реално започва аутобанът, след пускането на участъка следващото лято "ще върнем километража малко напред, така че всички километри ще изместим". "Това ще означава, че ние ще трябва да актуализираме изцяло много табели, за да може да актуализираме километража", допълни министърът.

 

Павлова каза още, че след сигналите от пътуващи в новите участъци на магистрала "Тракия", че няма обозначения къде да се включат в пуснатите наскоро отсечки вече са поставени девет табели за навлизане при Ямбол и при Сливен. "Има девет, на всички езици има. И тези девет, като пуснем живот и здраве и вече до Петолъчката, ще ги изместим там", обясни тя.

 

Днес между 13 и 21 часа най-вероятно отново ще бъде забранено движението на тежкотоварни автомобили над 20 тона по републиканските пътища заради високите температури, съобщи още министър Павлова. Тя допълни, че ако Румъния отново спре движението на камиони над 7.5 тона, българските власти ще ги последват.

Във вторник северната ни съседка прибягна до тази крайна мярка заради рекордните температури. България също наложи ограничението, за да могат камионите да бъдат разпределени равномерно по цялата страна и да се възползват от паркингите, обясни министър Павлова.

По принцип в България се спират за движение по републиканските пътища тежкотоварните автомобили над 20 тона при температура над 35 градуса.

Междувременно лекари предупредиха, че дългото стоене на шофьорите на едно място при такива рекордни температури крие риск за здравето им.

 

Министърът каза още, че ще продължат проверките по плажовете дали концесионерите им изпълняват задълженията си и онези, които не правят това ще бъдат глобявани за всяка установена нередност с по 0.5% от стойността на наема или концесионната такса.

 

По думите ѝ не може 80 процента от концесионерите да нямат апарати за обдишване на евентуални удавници, които струват 500 лв. или да ги държат заключени в шкафове, без медицинското лице на плажа да има достъп до тях. "Аз смятам, че 500 лв. са нищо, ако трябва да спасим един човешки живот и аз не смятам, че един концесионер има проблем с 500 лв. Ако той има проблем да инвестира 500 лв., най-добре е да не е концесионер или наемател", посочи Павлова.

 

Тя призова хората, които са принуждавани от частните стопани на пясъчните ивици да заплащат входна такса, не им е осигурено достатъчно място за свободно плажуване или не им се издават касови бележки за ползваните шезлонги и чадъри, да подават сигнал във ведомството. Междувременно министерството публикува на сайта си правата на ползвателите на плажа и задълженията на концесионерите им.

Споделяне

Още от Бизнес