Планира се нарочна клауза за 4-годишен мандат на кабинета "Борисов 3"

Марешки няма да бъде търсен за коалиция. Единственото изискване на ГЕРБ към "Патриотите" е да участват в правителството

ГЕРБ и "Обединените патриоти" (ОП) ще запишат в коалиционното споразумение, че ще правят правителство с цел пълен 4-годишен мандат и нито един от партньорите поотделно няма да има право да предизвика предсрочни избори. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след проведените във вторник преговори между двете формации за съставяне на кабинет.

Тази клауза очевидно цели да предпази бъдещите коалиционни партньори от самите тях, като се има предвид, че самият Борисов няма изкаран пълен мандат, тъй като и двата пъти сам е предизвиквал предсрочни избори с оставката си, а трите партии от националистическото обединение - НФСБ, ВМРО и "Атака" - са майстори на политическите кавги, ултиматуми и шумни скандали.

Вричането в 4-годишен мандат не гарантира, че бъдещият кабинет няма да си тръгне по-рано.

След срещата между лидерите и преговорните екипи на двете формации в Народното събрание стана ясно, че е постигната договорка Борисов да е премиер, въпреки първоначалните възражения на ОП.

Борисов, който лично оглавява преговорния екип на ГЕРБ, изрази задоволство от начина, по който се водят преговорите с "Обединени патриоти" и даде да се разбере, че няма да бъде търсен трети коалиционен партньор.

Единственото изискване към ОП е да участват в кабинета."Моето изискване единствено към тях е да влязат реално в участие в кабинета. Само подкрепи и отново да излезе ГЕРБ - сам да носи цялата тежест за цялата държава, това вече го правихме и в предишния мандат, и в по-предишния мандат. Време е всички политически партии да го изпълним, да направят така, че да имаме стабилно четиригодишно управление", коментира Борисов.

"Два месеца не са много, минаха, служебното правителство – хубаво-лошо, се справи, направихме едни честни избори, които всички признахме. Но сега дано останалите партии в парламента си дават сметка, че ако ние не успеем да направим кабинет, няма да успеят всички", заяви Борисов след като излезе от преговорите.

От думите му се разбра още, че има вариант ГЕРБ да подпише коалиционно споразумение с всяка от партиите в "Обединените патриоти" и около това очаква съгласие: "Аз не съм против и е хубаво всеки един да се подпише и под едното, и под другото, което вече говорих, за да не се получи както с реформаторите едно време. Уж сме заедно, пък после едни решават, че са опозиция, пък ще си оставят хората. Все пак и ние се поучихме от грешките си".

"Ние сме длъжни да намерим нужните компромиси на базата на програмите си, на базата на експертите си, на това, което можем повече, едните или другите. Разбира се, ако намерим още подкрепа в парламента, би било добре дошло, защото се надявам и другите партии да си дават сметка, че ако не успеем ние, не успяват всички и от там нататък ще е много тежко за България", каза Борисов.

На въпрос дали ще търси подкрепа изрично от партията на Марешки – "Воля", той каза: "Ние с Патриотите имаме 122 депутати, предостатъчно за коалиция".

"Доволен съм, че колегите са много отговорни", коментира Борисов и допълни, че вече всички са наясно, дори и след нещата, които е казал Валери Симеонов за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и ОП, такава не може да има.

По думите му ОП не са поставяли темата за министерски постове: "До този момент за министерства, за брой министерства, за кой да е министър, с изключение за темата с министър-председателя, която даже стана повод и за шеги, не са поставяли патриотите. И моля това да се каже ясно".

"Ние имаме една тема и това е "България над всичко". Ако не се разберем и вторите няма да се разберат, тогава България не е над всичко", каза още той.

"Няма спор по отношение на това кой ще е премиер. Следващата среща ще бъде до края на седмицата", информира Делян Добрев от преговорния екип на ГЕРБ.

"Експертите в двете партии ще правят анализи и калкулации за това какво може да се постигне в сферата на пенсиите. Предизборните програми трябва да се превърнат в управленска програма. Това, което сме се разбрали чисто практично да се случи, е на базата на нашата предизборна програма, колегите да дадат техните предложения и да бъде съставена една управленска програма", поясни той.

"Започнаха с доброжелателно намерение да се получи стабилно правителство, което ако може да изкара мандата си този път до край, за да осигурим стабилността, от която България има нужда, в тази международна обстановка, сложна и вътрешна. Засега сме оптимисти”, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Той уточни за "тези, които описват колко министерства са разделили", че до този въпрос не са стигнали и до момента уточняват само програми, "всеки със своя компромис, разбира се, защото политиката е изкуство на възможното".

Запитан дали коалицията ще е двойна или тройна, Сидеров отговори: "Има много въпроси, няма как да се отговори на всички, с които може да се замърси атмосферата. До тук имаме разбирателство, имаме яснота по това кой ще бъде премиер. Останалите неща ще ги решим. Няма въпрос, който да не може да бъде решен при добро намерение и отговорно отношение".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?