Планира се нов граничен пункт със Северна Македония

Планира се нов граничен пункт със Северна Македония

Изграждането на нов граничен контролно-пропускателен пункт между България и Северна Македония или разширяване на съществуващ, както и стимулиране на малките и средни предприятия в пограничните общини. Около този приоритет са се обединили зам.-регионалният министър Деница Савова и колегата ѝ Димитър Ванчов от македонското министерство на местното самоуправление по време на първо заседание на Съвместната работна група за разработване на ИНТЕРРЕГ програмата за трансгранично сътрудничество в периода 2021 - 2027 г. Тя се е състояла в регионалното министерство в София, съобщиха от ведомството в сряда.

С финансиране по програмата се предвижда или изграждането на граничния пункт "Клепало", при Струмяни, или разширението на граничния пункт "Логодаж" между Станке Лисичково и Делчево. Коя мярка ще бъде подкрепена ще стане ясно от социално-икономически анализ, който се изготвя в момента, допълват от министерството.

По време на заседанието на работната група е станало ясно още, че се въвеждат новости по програмата, като намаляване на административната тежест със съкращаване на нивата за контрол, срокове за одобрение на проекти, контроли при изпълнението на проектите и др. Ще бъде създаден специален Фонд за малки проекти за подкрепа на предприемачите за обучение, подобряване на производствения капацитет и др.

Очаква до една година програмата да бъде одобрена. Още не са ясни средствата по програмата, крайната ѝ финансовата рамка предстои да се гласува от Европейския парламент.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?