Планира се нов мост в Русе с пари от тол такси или на концесия

Уж асфалт не се яде, а всички само за пътища питате, каза премиерът Бойко Борисов при откриване на възстановен храм в дунавския град

Борисов пред Пантеона на възрожденците в Русе след откриванетон а възстановената заради изграждането на паметника църква, сн. Дарик радио

Правителството работи активно по изграждането на още един мост над Дунав при Русе с пари от предвидената да се въведе до кроя на 2018 г. тол система за платено преминаване на пътищата у нас или на концесия. Това ще бъде обсъдено на съвместно заседание с румънския кабинет, насрочено за 2 и 3 октомври, съобщи премиерът Бойко Борисов в неделя пред журналисти след откриването на възстановения храм "Всях Светих“ на мястото на съборената от комунистическия режим църква заради построяването през 1970-те години на Пантеона на възрожденците – храм-костница. Този паметник е силно оспорван заради изравянето на телата на погребани възрожденци в разположеното на това място стари гробище.

"Работим активно по изграждане на още един мост в Русе. С въвеждане на тол системата той ще може да се самофинансира изцяло, така че би могло спокойно и концесия да се даде за направянето и да не се вадят пари от бюджета", заяви министър-председателят.

"Другото важно нещо е, че освен, понеже уж асфалт не се яде, ама всички само за пътища питате, много пари и като приоритет сме извели инфраструктурата в образование. В сряда най-късно, а вече има и избрани изпълнители - за около 15 млн. лв. ще стартираме основно обновяване, рехабилитация, енергийна ефективност, плюс дворовете с всичките тези съоръжения, игрища и т.н. на двете големи училищата – математическата гимназия и "Христо Ботев“, плюс три детски градини и още едно училище. Това хората в Русе ще го усетят“, коментира министър-председателят, цитиран от агенция „Фокус“.

Той допълни, че кабинетът в сряда ще даде 140 хил.  лв. и за дострояването на църквата в Гарбово, където от ХVIII век не е строена църква. По думите му през май-юни ще е готова и църквата в Бяла.

Борисов пое ангажимент за ремонта и на Пантеона в Русе, за да могат и тези, на които им е било мъчно, че е съборен един православен храм и тези, които пък тогава са строили храм-костницата – "всички да бъдат доволни“. На въпрос дали ще бъдат осигурени средства и за изписването на храма, той отговори: „Всичко, което поиска патриархът и владиците, се случва“.

"Тези няколко неща плюс мащабните ремонти, които след няколко дена ще започнат в Русе. Половината град ще го затворим, много улици ще ги правим. Ще извиняват хората, ама няма как да ги нарисуваме с боички. Доста неща мисля, че свършихме, плюс "Хемус“ с Русе - Бяла – Велико Търново е приоритет на приоритетите“, каза още Борисов, като уточни, че за пътя Велико Търново – Русе вече вървят и отчуждителните процедури.

"Просто бавно става, защото са сложни инженерни съоръжения. България ни е прекрасна, но за строителство е много трудно - мостове, тунели, виадукти, отчуждителни процедури. България ни е прекрасна, но за строителство е много трудно - мостове, тунели, виадукти, отчуждителни процедури", отбеляза премиерът.

На въпрос за това как върви подготовката за Председателството на Съвета на ЕС и има ли забавяне, той отговори: "Върви. НДК е една сграда, която наемаме за Председателството. Ако 20-30 години преди това бяха по една плочка сменяли, въобще нямаше да се ремонтира, ще платим наем и ще отидем да го проведем. Тези, които не са го пипнали, а продаваха гащи и сутиени, не помните ли какво беше НДК, сега намират опорни точки“.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?