Планира се строеж на панорамна велоалея по река Дунав

Планира се изграждане на дунавски панорамен път, велоалея по цялото протежение на Дунава, съобщи президентът Росен Плевнелиев, който в неделя даде старт на 62-ата колоездачна обиколка на България. По думите пу подобен проект може да се реализира по Дунавската стратегия на Европейския съюз.

"Представете си това какъв ефект ще има и върху регионалната икономика. Това е една достойна инициатива, която в България ние можем да припознаем”, коментира държавният глава.

В приветственото си слово към участниците в състезанието той заяви колко много е запален по колоезденето. Държавният глава обясни как вкъщи имат шест колелаи четири пъти в седмицата отделя време заколоездене.

"Обичам колоезденето, радвам се и се възхищавам, че все повече хора, навсякъде по страната, са се качили на колела”, заяви Плевнелиев. "Аз самият обичам спортовете като такива, но не съм привърженик на върховите постижения и преследването им на всяка цена. Спортът ни зарежда с позитивна енергия и ни подготвя да бъдем активни и здрави”, каза още той.

"Това, което се случва в София, в Бургас – изграждането на велоалеи, с подкрепата на Оперативна програма "Регионално развитие”, която аз ръководих, за мен е само едно начало”, посочи президентът.

"Горд съм от това, че тази обиколка се нарежда като една от първите в Европа, заедно с тези на Франция, Белгия и Италия. През далечната 1924 година, на 21 август, 21 състезатели, с 21 километра в час, правят първата колоездачна обиколка на България, оттогава до днес нашата колоездачна обиколка се утвърди като състезание с международен авторитет, което привлича спортисти от цял свят”, посочи още в словото си той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?