Планира се сваляне на лихвата за предсрочно погасяване и на ипотеките

БСП обмисля нов закон за ипотечните кредити, с който да се гарантира по-голяма защита на потребителите и пазарните рискове да не са изцяло на техен гръб, а да се споделят и от кредитните иституции. Това обяви след заседание на изпълнителното бюро на БСП лидерът на левицата Сергей Станишев. Идеите на партията бяха представени във вторник от депутата Румен Гечев.

Според социалистите трябва да се свали наказателната лихва при предсрочно погасяване на ипотечен заем чрез рефинансиране или лични средства от сегашните 5 процента на 1 на сто, както това бе направено преди време с потребителските заеми. Те също така смятат, че при невъзможност за изплащане на ипотека и отнемане на жилището от банката заемът трябва да се счита за покрит, а не както се получава в момента след спада на цените на имотите да се налага доплащане на разликата между тегления заем и цената, на която е продадено отнетото жилище.

В момента хората в България, които са взели ипотечен кредит от една банка, са сключили брак с банката без право на развод, разводът е само по италиански като от старите филми, коментира Румен Гечев. Той обясни, че свалянето на наказателната лихва ще има позитиви и негативи и за двете страни. Позитивите за кредитополучателите са, че това ще засили банковата конкуренция, както е при потребителските кредити, отбеляза той. Но това, че банката ще поеме допълнителен риск, може да се отрази на лихвите по ипотеките, посочи Гечев. Според него обаче банките могат да реорганизират структурата на лихвата, така че средният процент да не се променя.

Гечев добави, че трябва да се види и при какви условия и колко често банките могат едностранно да променят лихвата.

Според БСП трябва да се спре изплащането на ипотеката, ако става въпрос за единствено жилище, когато банката го е отнела от кредитополучателя и го е продала за покриване на дълга. В тези случаи да се смята дългът за покрит, а не както е в момента - чрез “тези неприятни хора съдебните изпълнители банката го продава на по-ниска цена и търси от длъжника остатъка”, обясни Гечев.

Все още левицата не знае дали законодателите ще изготвят изцяло нов нормативен акт или ще променят правилата с “ремонт” на няколко закона.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?