Планира се възстановяване на закритите спешни отделения

Планира се възстановяване на закритите спешни отделения

Правителството предвижда закритите през 2007 г. спешни отделения и спешни болнични комплекси да бъдат възстановени. Това е заложено в проект на стратегия за развитие на спешната помощ до 2020 г., разработена от Министерството на здравеопазването и представена в неделя от ведомствения експерт доктор Максим Гайдев по време на Първия конгрес по спешна медицина в София. Документът ще бъде предложен за обсъждане до края на годината.

 

За момента не може да се каже колко ще струват за държавата новите спешни болнични комплекси, предаде "Дарик радио".

 

Оптимистичният сценарий предвижда т. нар. болнични комплекси за спешна медицинска помощ да започнат да се възстановяват от 2016 година. По план те ще бъдат общо 6 на брой за цялата страна.

 

По думите на д-р Гайдев, всеки гражданин, независимо дали има здравни права или не, ще може да използва услугите на тези комплекси.

 

"Всеки един нуждаеш да може да получи тази необходима спешна помощ, независимо от националност, пол, вероизповедание, социален и здравно-осигурителен статус", посочва той.

 

В момента работят 370 екипа на Спешна помощ с над 600 линейки в цялата страна, които за 12-часово дежурство откликват средно на 3.5 повиквания, изнесе статистика здравният експерт, според когото това са скромни на брой обаждания.

 

Според директора на "Пирогов" доц. Стоян Миланов България надминава някои страни в Европа в услугите на спешната помощ и дори т.нар. реанимационни екипи са в повече.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?