Планира се втори мост над Варненското езеро

Наесен се подновява ремонтът на Аспаруховия мост, трафик проблемите на града ще бъдат радикално решени от бул."Васил Левски", обеща кметът

Планира се втори мост над Варненското езеро, освен сегашния Аспарухов

Новият етап от реконструкцията на Аспаруховия мост ще започне през есента, предстои и строителство на втори мост над Варненското езеро. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във Варна на празника на града – 15 август.

Проблемите с трафика в града ще бъдат решени радикално с изграждането на бул."Васил Левски", а амбицията ни е този проект да бъде завършен в рамките на една година, каза кметът Иван Портних пред БНТ.

Ремонтът на Аспаруховия мост и строеж на втори над езерото

Цялостната реконструкция на Аспаруховия мост започна през пролетта на 2016 г. и окончателно ремонтните дейности трябва да приключат до края на 2018 г., каза регионалният министър.

Строителните работи се извършват през пролетта и есента, а по време на туристическия сезон спират. Реконструкцията на съоръжението ще струва общо 20 млн. лв. на държавния бюджет, стана ясно от думите на Нанков.

Той не уточни кога точно ще продължи реконструкцията на съоръжението, което предизвиква редица неудобства за жителите на Варна. Причината е, че Аспаруховият мост е единственото съоръжение, което свързва жителите на кварталите "Аспарухово" и "Галата" с останалата част на града.

"Градът се разраства на юг, поради тази причина там са концентрирани огромни количества инвестиции. Предстои пълна рехабилитация на основните пътни артерии на "Аспарухово". Това поставя въпроса за изграждане на втори мост. Вярвам, че така, както се намериха решения на трупани с години проблеми, ще намерим и за това. Бул "Васил Левски" предопределя бъдещето на новия мост", коментира Иван Портних, без да стане ясно къде ще бъде този втори мост и кога ще бъде построен.

Според пътни експерти завършването на бул. "Левски" ще разтовари трафика в централната част на Варна със 70 %.

Преди две седмици при представянето на управленската програма пред министрите на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов коментира, че през този мандат инвестициите на държавата ще бъдат насочени към Варна, защото изостанала много от Бургас. Той обеща 75 млн. лв. за нов булевард, който да изведе тежкия трафик от града.

Два моста са заложени в плана на Варна

В общия устройствен план на Варна са заложени трасета за два моста над езерото, които да имат по три ленти в една посока, велоалеи и тротоари.

Първото съоръжение трябва да започва от южния възел на Аспарухов мост и да излиза на пътен възел "Топлата вода" под ромския квартал "Максуда", след което да се включва в булевард "Левски", когато той бъде завършен. Неговата дължина е почти същата като сегашния мост, който е 2050 м.

Второто предложение за нов мост е край село Казашко, където разстоянието между двата бряга е най-малко. Според експерти този мост има повече плюсове, защото може да стане част от трасето на магистралата между Варна и Бургас, която трябва да се изнесе западно от Варна.

Предложение за мост над Варненското езеро е заложено и в общия устройствен план на Белослав, където сега между двата бряга има фериботна връзка.

В общия устройствен план на Варна има и предложение за подвижен мост от ъгъла на булевардите "Първи май" и "Мара Тасева" в "Аспарухово", който да преминава през островната зона и да стига до ул. "Александър Дякович".

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза още, че държавата ще отпусне около 3 млн. лв. за ремонта на втория етап на водопровода в Аспарухово - важен проект, който ще гарантира водоснабдяването на хората в района.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?