Планира се законово заобикаляне на забраната за горски заменки

Планира се законово заобикаляне на забраната за горски заменки
Управляващите планират законова вратичка за инвеститорските интереси, застрашаващи горския фонд, която да заобикаля планирания от самите тях мораториум върху горските заменки след февруари 2009 г., за който изрично настоява Брюксел. Това алармираха във вторник от екологичната коалиция “За да остане природа в България“, представяйки пред журналисти внесени поправки за Закона за горите от председателя на парламентарната комисия по земеделие Васил Калинов (БСП).

Екоорганизацията се сдобила неофициално с предложенията, гласувани вече на първо четене от комисията на необявени пред медиите заседания и без голяма част от членовете ѝ да са наясно какво одобряват, заяви Катерина Раковска от WWF.

Така още до края на седмицата може на второ четене да минат промени, според които инвеститори в ски влекове и писти, електроразпределителна мрежа и проекти за производство на ток от възобновяеми енергийни източници, ще могат да ползват терени от държавния горски фонд, без те да бъдат извеждани от него.

По този начин хем на хартия площта остава държавна, хем на близки до властта фирми се поднася възможността да реализират проекти на апетитни места. При това така те ще спестят милиони левове за промяна на предназначението на терените, която е задължителна според Закона за устройство на територията (ЗУТ) и за нея се плаща доста голяма такса при замяна на държавни гори, поскочи Раковска.

В момента инвеститорите, сдобили се с привлекателни терени по схемата заменки на собствени “висококачествени“ гори срещу държавни “некачествени“, дават за смяна на предназначението суми, равняващи се на 70 на сто от стойността на терена. Те вече ще плащат такси за ползване, които са определени с тарифа на Министерския съвет и са нищожни, казаха от организацията.

Бюджетът ще загуби минимум 218 млн. лева

Според техни изчисления, базирани на публични данни от самите инвеститори относно планираните проекти, в резултат на поправката бюджетът ще загуби минимум 218 млн. лв., а инвеститорите ще си ги спестят.

Например проектът в Паничище на “Рила Спорт“, собственост на офшорната компания "Рилстоун Трейдинг Бизнес Корпорейшън“ от Британските Вирджински острови, ще ощети хазната с 5 млн. лв. Около 4 млн. лв. ще икономисат от “Прима инвест БГ“ ООД, собственост на ЕТ "Прима ФР – Илия Ризов" и община Благоевград, които реализират проекта “Картала“ в Рила.

От “Супер Боровец“ “Екуест“, Община Самоков и “Главболгарстрой“ няма да платят около 30 млн. лв. благодарение на поправката. Строителната фирма на Симеон Пешов ще спести и 20 млн. лв. от проекта “Берковица-Ком“ в Стара планина.

Група фирми около бизнесмена Христо Ковачки ще спести 20 млн. лв. за проекта “Говедарци-Искровете-Мальовица“ в Рила. За проект в Добринище фирмата “Спорт Добринище“ ООД, собственост на "Галчев Инжинеринг груп" и община Банско, ще спести 10 млн. лв., “Балканстрой“ - 12 млн. лв. от “Кулиното“ в Пирин.

От най-големия проект “Перелик“ в Родопите, който ще се разположи върху 1000 ха, “Спортно туристически център Перелик“ АД няма да внесе 100 млн. лв. “Витоша ски” АД, собственост на офшорната фирма "Елора Мениджмънт Лимитид" от британските Вирджински острови, ще икономиса 17 млн. лв.

Друг член пък предвижда инвеститорите във ВЕИ-проекти и електромрежа, които ползват терените в горския фонд, да бъдат освободени от инфраструктурна такса за ползване на пътищата.

Тези чисто бюджетни щети, които на практика представляват непозволена държавна помощ, може и да са тройно по-големи, посочиха от екокоалицията.

Катастрофални поражения върху природата

Пораженията върху природата обаче може да са катастрофални, защото като се премине към режим на ползване на горския фонд, ще отпадне необходимостта от строително урегулиране на терените и на хартия ще има гора, а на практика голи хълмове.

Въвеждането на този механизъм е в противоречие с текстове на самия закон, както и на ЗУТ. По думите на Раковска не е ясно и как кореспондира с еконормативната база, защото в този си вид промените предполагат отпадане и на екологичната оценка, която е задължителна за всеки инвеститорски проекти.

От “За да остане природа в България“ коментираха като недопустима промяната в Закона за горите, която позволява държавни гори да се продават чрез явен търг.

За корекцията настояваше председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, чийто аргумент е, че така ще получат повече пари за “нерепродуктивни“ гори, които обаче са привлекателни за инвеститори.

Според природозащитниците обаче критериите за този вид продажба не са ясно разписани и позволяват да се пуснат на режисирани процедури изключително ценни гори. Те дадоха за пример въвеждането именно на горските заменки с благородното намерение да се комасират горите, което обаче не стана, а вместо това приближени до властта бизнесмени се “напазаруваха“ с държавни гори за голф игрища и курорти.

Само от април 2008 г. досега са заменени от държавния горски фонд 14 хил. дка терени срещу частни 50 хил. дка разпокъсани парцели, от които бюджетът бил загубил 2 млрд. лв., допълниха от екокоалицията.

Нейни представители вече са се свързали с членове на земеделската парламентарна комисия, които да внесат коригиращи поправки. Ще се алармира и прокуратурата, а ако предложенията на Васил Калинов се гласуват в този им вид, природозащитниците ще подадат жалба и в Европейската комисия и ще излязат на улични протести.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес