Мерки за разширяване на пазарното предлагане в Европа и Азия на българското кисело мляко, произвеждано от чужди компании, обсъди в сряда министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на среща с фирми, притежаващи лиценз от "Ел Би Булгарикум" за заквасването на продукта. Те са в България по повод навършването на 40 години от лицензиантската дейност на държавната компания.
Димитров се срещна с председателя на японската "Мейджи", която държи почти 40 на сто от японския пазар на кисело мляко с над 40 продукта с марката „Българско кисело мляко Мейджи”, както и с шефове на корейската "Витал Фууд Ко".
Японските представители очертаха три основни насоки, които трябва да се имат предвид при разширяването на употребата на българското мляко, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. Това са спазване и усъвършенстване на технологията, правилното и разумно контролиране на бранда и създаването на продукти, които да отговарят на специфичните предпочитания на хората от различните региони.
Корейските представители заявиха, че ще направят всичко възможно българското кисело мляко да стане №1 и в Корея.
За честна и независима журналистика
Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.
7 коментара
Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.
Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.
Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg
Прочетете нашите правила за участие във форумите.
За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.
запретват ръкави,защото българските хич и не мислят да експандират!
От над 20 години крадат ползите на народния продукт и си строят вили, купуват имоти в чужбина, забогатяват.
Най-сетне се събудиха нашите управници и добре че чуждите фирми си знаят интереса. За информация на читателите, през 70-те години България беше предоставила до 18 лицензии за производство на българско кисело мляко в 13-14 страни. За съжаление след това и до днес организациите и хората които трябваше да развиват професионално този бизнес бяха чисти рентиери и се задоволяваха с безразборната продажба на закваски. Нищо не се направи за да се утвърди този продукт и българската интелектуална собственост. …
Само административни боричкания и политически изхвърляния доведоха до днешното положение даже да нямаме национален стандарт за качествто на този оригинален български продукт. Ако продължаваме така, един ден Данон и Брюксел ще определят какво е българско кисело мляко. Вечна памет на Ненко Дачев, човека който в далечната 1972-1973 прозря че бъдещето е в предоставяне на права за лицензионно производство технология и закваски, а не в износа на продукти.И да благодарим на коректността и честността на японската фирма Мейджи Милк, която съблудаваше условията на договора през всичките тези години.И да не забравяме Иван Савов и Георги Георгиев които самоотвержено и почти по дон-кихотовски се бореха за съхраняване на научната и производствената база на оригиналните български млечни продукти.И да не забравяме руския микробиолог Иля Мечников който преди повече от 100 години има блестящата идея да нарече бактерията Lactobacillus bulgaricus, а не Lactobacillus serbicus или Lactobacillus turcus! Някой да се е сетил да му издигне паметник
Mnogo interesna statija, i pak komentari ot nashenski tip. Njakakyv kazva “njakoj da se e setil da mu izdigne pametnik” na ruskija milrobiolog. Pod-tekstyt: njakoj ot pravitelstvenija aparat. Ami sashto ti, Goshko, ne vzemesh iniciativa za naprava na pametnik? Zashto vse chakash neshto drug da napravi?
Бактериите които произвеждат кисело мляко са над 30.Изглежда всяка страна в региона си е присвоила по някои(Гърция,Турция,България).Напр.в Турция има над 20 вида к.млека.Cпоменатият руски учен е произвел Кефир,течност подобие на кисел Айран,която съдържа почти всички киселовидни бактерии(около100).Между другото в света к.мляко е известно с името Yogurt-от турската дума "yogurmak"-меся.Сега на мода са генетично разработени бактерии,които умират след закваската и по такъв начин к.мляко не се разваля …
т.е.не става кисело.Вече почти не се продават к.млека с живи бактерии.Зя съжаление к.мляко вече не е нищо по-вече от млякато,тъй като микрофауната при всички случаи бива умъртвена за да не се вкисва(издържа макс.1 ден).Няма ги вече бактериите за вит.от групата "В".И киселото мляко издържа със седмици даже на топло...
"Йогурт" е прабългарска дума.
как планира пазарна експанзия с излъчването си на дребен ТРЗ от 60-те?!