Тютюневият бизнес изчисли, че

Планираните цигарени стандарти ще вдигнат безработицата и контрабандата

Цените ще паднат с 3 процента, но загубите за хазните от акцизи и данъци ще са до 5 млрд. евро

Снимка: БГНЕС

Здравните ползи от планираната от Европейската комисия забрана на ментоловите и слимс цигарите, еднаквите форма и размер на опаковките на тютюневите изделия и огромните надписи за вредата от пушенето са спорни, докато загубите от новите регламентации ще са увеличаване на контрабандата, закриване на 175 хил. работни места в ЕС и загуба на акцизи и данъци до 5 млрд. евро. Това показва изследване, изготвено от компанията “Роланд Бергер Стратеджи Кансълтантс“ (Roland Berger Strategy Consultants) по поръчка на тютюневия гигант “Филип Морис“ и обявено в четвъртък.

В края на 2012 г. Европейската комисия прие предложения за нова евродиректива с изискванията към тютюневите изделия, които предвиждат и допълнителни ограничения за описанието на продуктите и възможността за разграничаването на търговските марки.

Целта на новите мерки е да се намали тютюнопушенето, но според бизнеса вредите ще са по-големи от ползите и дори е възможно да се стигне до увеличаване на пушачите.

Според проучването България е страната от ЕС, върху която директивата би имала най-пагубен ефект – загуба на до 29 хил. души от заетите в целия тютюнев отрасъл, а хазната ще се лиши от до 470 хил. лв. годишно заради незаконната търговия с цигари, която може да нарасне от 45% до 100%. Полша може да загуби 50 хил. работни места и до 780 млн. евро данъчни приходи. В Гърция годишните данъчни приходи може да спаднат с 220 милиона евро.

Според проучването за потенциалното въздействие на директивата за тютюневите изделия върху икономиката новите изисквания ще доведат до спад в цените на цигарите с 3%, но и намаляване на законно продаваните цигари и еквивалентите им с 4%, а незаконната търговия с тютюневи изделия в ЕС може да нарасне до 55%.

Според Патрик Манспергер, съдружник в “Роланд Бергер“ значинелно засегната ще бъде и цялата европейската икономика, а не само тютюневия сектор.

“Тютюневият сектор в момента генерира повече от 100 млрд. евро данъчни приходи годишно и спад в тези приходи ще доведе до нуждата от орязване на разходи или вдигане на данъци в други сфери, което може да има неблагоприятно въздействие върху икономиката и негативен ефект върху заетостта в ЕС”, аргументира се Манспергер.

Анализът сочи, че стандартизирането на опаковките ще провокира потребителското недоверие и те ще започват да възприемат тютюневите изделия като продукти с намалена стойност. Това ще увеличи конкуренцията и ще свали цените на цигарите, което ще ги направи по-достъпни и пушачите може да нараснат с 2 процента, вместо да намалея. Освен това пушачите ще минат към още по-евтините и незаконни продукти.

Забраната на слимс цигарите и на ментоловите тютюневи изделия ще стимулира незаконната търговия, която вече представлява около 11% от потреблението на цигари в ЕС и може да нарасне с 25% до 55%. Тъй като това ще означава, че тези забранени продукти ще бъдат предлагани единствено на черния пазар, резултатът ще бъде увеличаване на незаконните продажби от 68 милиарда къса към настоящия момент до 84-106 милиарда къса, смятат авторите на изследването.

“Както проучването потвърждава, уеднаквяването на опаковките и забраната на 10% от пазара на цигари в ЕС, без да са налице надеждни научни доказателства, че това ще намали тютюнопушенето или ще подобри общественото здраве, води до риск да се стимулира черния пазар, който вече струва на страните-членки 12.5 милиарда евро годишно“, коментира Джули Содърленд, вицепрезидент на “Филип Морис Интернешънъл“. Надеждите на компанията са ЕС да преосмисли своите предложения и да ги замени с нормативна рамка, “която да не е политически мотивирана, а се основава на научни данни и може ефективно да намали вредите от тютюнопушенето, без да налага ненужно натоварване на икономиката”.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?