Планираното октомврийско поскъпване на газа дойде през септември

Цените все пак са с 20% по-ниски от европейските, забавената гръцка връзка създава рискове, заяви "Булгаргаз"

Планираното октомврийско поскъпване на газа дойде през септември

Цените на природния газ на европейските борси се увеличават с по-голяма от прогнозираната скорост и за септември енергийният регулатор прие цената, която "Булгаргаз" очакваше за октомври.

Внесеното заявление от държавния обществен доставчик на 10 август бе за 67.33 лв., а прогнозата за октомври бе за 69.76 лв. или 35.67 евро за мегаватчас. Тъй като "Булгаргаз" следи до последно движенията по европейските борси, които са част от образуването на цената на доставяното от "Газпром" гориво, на 1 септември е внесено изменено заявление, което вече е за цена от 69.40 лв. Тя е утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране.

От "Булгаргаз" и регулатора обаче акцентират, че дори и с това съществено увеличение от над 20 процента, цената на природния газ у нас ще е с 20 на сто по-ниска от тази на европейските борси.

Това е с 9 евро/MВтч по-евтино, отколкото на европейските пазари, които в последните месеци достигат рекордни нива в исторически план.

"Въпреки рекордно високите цени на газа на европейските пазари през 2021 г., "Булгаргаз" успява да предлага по-изгодни цени спрямо други пазари, като ценовото предимство за българските потребители и българската индустрия за 2021 г., изчислено през доставените количества, е в приблизителен размер на 100 млн. лв.", заявиха от газовото дружество.

То обяснява, че в различните месеци, в зависимост от пазарната конюнктура, доставките по сключените дългосрочни договори (азерски газ, руски газ), втечнен природен газ (LNG) или друг предлаган на газовите борси газ може да са по-евтини или по-скъпи едни спрямо други.

"Булгаргаз" обяснява още, че влияние върху цените му има и забавеното въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция, по която трябваше да внася договорените от края на 2020 г. 1 млрд. куб. м годишно от Азербайджан. Газовият доставчик трябваше да получава азерския газ на точката Комотини в Гърция, откъдето започва и газовата връзка до Стара Загора, но това трасе още се строи. Това наложи смята на точката за доставка на азерски газ и тя да е Неа Месемврия и купуването на капацитет от гръцката газова мрежа. Този капацитет обаче е прекъсваем, което означава, че при определени условия гръцкият оператор може да спре преноса за България, без да носи отговорност за това.

"В този случай е налице опасност "Булгаргаз" да се озове в положение, в което е заплатило капацитет, който не може да използва и е заплатило природен газ, който няма да получи. В тази ситуация, единственият начин клиентите да получат заявения от тях природен газ, е "Булгаргаз" незабавно да осигури заместващи доставки. Подобни спешни доставки, ако изобщо са възможни, са най-скъпи", посочват от "Булгаргаз".

Дружеството посочва , че в момента се договаря отново с азерската СОКАР удължаване на споразумението за промяна на точката за доставка, което изтича в края на септември 2021 г. Това се налага заради последния обявен срок за въвежданет на газовата връзка с Гърция – края на юли 2022 г.

"Важно е да се подчертае, че освен от ограниченията на инфраструктурата, доставката на ИТ Неа Месемврия зависи и от постигането на съгласие с азерската компания, която не е длъжна нито да доставя на тази точка, нито да пренасочи към нея всички количества газ", посочва се в изявлението на държавното дружество.

В него се допълва, че доставките на азерски газ на Неа Месемврия и оттам транспортирането им през гръцката мрежа до България са най-доброто временно решение, което обаче не дава необходимата сигурност и крие риск от финансови загуби за "Булгаргаз" и неговите клиенти.

Доставчикът декларира, че ще продължи да разчита на доставките от Азербайджан, както и на други доставки от алтернативни източници като втечнен газ за диверсификация на газовото си портфолио и постигане на оптимални ценови условия за българския пазар.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?