Планират инвестиция от 100 милиона долара за нов туристически комплекс в Родопите

Проект за изграждането на нов високопланински спортно-туристически комплекс "Сютка" беше представен в рамките на открития днес в "Интерпред" Строителен бизнесфорум. Обектът ще бъде изграден в северните склонове на Родопите върху 2 600 хектара обща площ, а предварително планираните инвестиции са около 100 милиона долара.

Според проекта спортно-туристическият комплекс ще бъде изграден на територията на общините Велинград и Ракитово - акционери в дружеството "Сютка 2000" заедно с община Пазарджик. Цел при изграждането му е съчетанието на балнеология, ловен туризъм и ски-спортове.

Комплексът ще бъде оборудван с най-съвременни съоръжения - 5 ски-влека и лифтове с обща дължина 17 километра. Освен писти за ски, се предвиждат трасета за ски-бягане, сноу-борд и биатлон, като според идейния проект общата дължина на пистите ще е 60 километра.

В първия етап от строителството не се предвижда изграждане на хотелска база. Очаква се първият етап да приключи до 2 години с изграждане на инфраструктура и комуникационни съоръжения в местността Качаков чарк. Необходимата инвестиция за този етап е около 20 милиона долара. Към финансиране на проекта са проявили интерес френски и немски фирми.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: