Планират се промени в управата на "Булгартабак холдинг"

Планират се промени в управата на "Булгартабак холдинг"

Смяна на изпълнителния директор на "Булгартабак холдинг"и един от членовете на управата и вкарването в борда на четирима нови души, двама от които чужденци, предвижда публикувана в Търговския регистър покана за свикване на извънредно общо събрание на акционерите на тютюневата компания. Срещата е насрочена за 31 март, а при липсата на кворум ще се проведе на 14 април.

На акционерите ще бъде предложено да одобрят освобождаването на Венцислав Чолаков от поста изпълнителен директор и на Миглена Христова, като от сега действащия тричленен борд ще остане само Радослав Рахнев.

Предвижда се също така съветът на директорите на холдинга вече да е съставен от петима души с тригодишен мандат. Новите попълнения се предлага да са Шреаз Кишор Фадниз, Рахул Дататрая Нимкар, Владимир Жеков и Светлана Мартева.

Фадниз и Жеков в момента участват в бордовете на двете цигарени фабрики на "Булгартабак" в София и Благоевград.

Новоизбраните членове на Съвета на директорите се предвижда за получават брутно месечно възнаграждение от 2600 лв. като три от заплатите им ще представляват гаранция за управление.

Акционерите в компанията, притежаващи над 5 процента, може да внасят допълнителни предложение в дневния ред на общото събрание.

Решението за промените в ръководството на тютюневия холдинг идва три седмици, след като депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще продаде своя официално притежаван дял в компанията от 5 на сто с мотива, че не може да допусне водената срещу него негативна кампания да се отрази на "Булгартабак". Това съвпадна с нареденото от премиера Бойко Борисов спиране на обществени поръчки, за които витаят съмнения, че са спечели от строителни фирми на Пеевски, в които обаче той не фигурира по документи, както и с наложената от Турция забрана на Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган да влизат в страната. Турски медии описват Пеевски като "проруски олигарх", чийто "пипала" стигат до Турция и "може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?