Планират се средства за Covid тестове на учениците

Планират се средства за Covid тестове на учениците

Образователният министър Красимир Вълчев каза, че е говорил със здравния за допълнителен разход за тестване за коронавирус на учениците и призова родителите им да дадат съгласието си за това. Колко ще са средствата за това той не посочи, но каза, че ресуртът не е малък и ще позволи на няколко пъти да се тестват учениците.

Той отново увери, че от самото начало на учебната година целта на ведомството му е максимум присъствено обучение, което реално от понеделник започва да се случва с ротационното връщане на учениците в училище. Вълчев обаче увери, че при необходимост системата е готова да се върне обратно към дистанционно обучение.

Пред БНР просветният министър коментира, че спрямо предходни години при учениците от І оа ІV клас има по-малко пропуски от учебния материал, тъй като тогава е имало по 1 седмица екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции.

Според Вълчев ще е успех, ако се задържат до 80-90% от учениците от І до ІV клас в класните стаи до края на учебната година. По думите му след очакваната трета вълна на епидемията да има успокояване, "а и през пролетта ще има ефект от ваксинациите", тъй като процентът на имунизация сред учителите ще се увеличи.

Той обаче призна, че в момента в гилдията има недоверие относно ваксините.

"Не сме правили представително проучване, но от разговорите, които сме водили, има една първоначална предпазливост, защото цари мнение, че не са достатъчно тествани ваксините, което, разбира се, не е така", коментира той.

По думите му 24% от учителите са заявили желание за ваксиниране, а 5-6% са преболедували.

313 училища са решили да удължат учебната година за различни класове, каза още той.

Външното оценяване за учениците от ІV и Х клас се планира да е присъствено, тъй като "няма основание да се очаква, че през юни месец ще е по-лоша епидемичната обстановка".

Той призова учениците да учат всичко, а да не разчитат на отпадане на теми от изпитите след VІІ и ХІІ клас.

"Правим крачки в последните години към трансформиране на изпитните въпроси, теми и материали, за да бъдат насочени към меренето на умения. Това не предполага толкова заучаването на теми... Все пак се мерят знания, натрупани за няколко години", коментира той.

Споделяне

Още от Коронавирус