Планове за превръщане на Сочи в курорт от световно значение

На съвещание с общественици в Сочи руският президент Владимир Путин направи предварителна равносметка на олимпийския проект и постави задачи за бъдещето.

"Всичко планирано е построено", констатира държавният глава, цитиран в "Росийская газета". Още от 80-те датират много разработки за развитие на Южна Русия, но навремето Съветският съюз не успя да реализира проекта, а днешна Русия го стори, изтъкна той.

Олимпиадата според Путин е била повод да се отпуснат ресурси за развитие на цялото крайбрежие, в резултат на което съществено е подобрена местната инфраструктура и околната среда и вече е постижима "целта - Сочи да стане целогодишен курорт".

Руският лидер предлага да се търсят ефектни акценти, които трайно да привличат туристи в региона. Не одобрява обаче идеята за създаване на игрална зона в Сочи, тъй като подобна вече се предвижда край близкия Ростов на Дон. Освен това хазартът би привлякъл криминален, а и друг "специфичен" контингент, а без игрална зона няма да скочат и цените. "Щом сме инвестирали такива средства тук, няма да е за малцина избрани", обещава Путин.

Президентът вижда няколко насоки в развитието на Сочи след Игрите. Сред най-важните е градът да стане ковачница за подготовка на спортни кадри, посочва "Независимая газета". Предвидено е няколко олимпийски обекта да бъдат използвани за създаване на Общоруски детски спортнообразователен център.

Властите разчитат и на открития вече в Сочи Руски международен олимпийски университет - с подкрепата на МОК студенти от цял свят ще следват там за мениджъри в спортната индустрия.

Според инвеститорите, вложили вече в Сочи десетки милиарди рубли, ще са необходими към година и половина, за да придобие крайморският град изцяло нов облик и да се мери с водещите световни курорти, добавя "Независимая газета".

За превръщане на следолимпийския Сочи в курорт на световно равнище ще трябва най-малко една десета от инвестираната вече сума, смята предприемачът милиардер Олег Дерипаска, чието интервю пред руска телевизия цитира "РБК дейли".

Според официалната оценка само спортните обекти, изградени за олимпиадата, са стрували 214 милиарда рубли (включитлно 100 милиарда от държавния бюджет). А според западни експерти Русия е изразходвала за подготовката на игрите общо 1,5 трилиона рубли, уточнява бизнес вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?