Плащаме 3 вноски накуп до 31 януари, за да си върнем здравноосигурителните права

Хората, които дължат повече от три здравни вноски, могат да възстановят здравноосигурителните си права, ако платят до 31 януари 2005 г. накуп поне 3 вноски. Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване. Ако тези обаче, които възстановят правата си, не платят повече от 3 вноски от 1 февруари 2005 г. до 1 януари 2006 г., ще заплащат оказаната им медицинска помощ, гласуваха още депутатите.

Лицата, които се осигуряват сами, ще заплащат оказаната им медицинска помощ, ако не са платили повече от з вноски за период от 15 месеца до началото на месеца преди този, в който им е оказана медицинската помощ. Осигурителните права на тези лица се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски, като сумите, платени за медицинската помощ, не се връщат.

Ако работодателят не е плащал здравните вноски на осигуряваното лице, то не губи осигурителните си права, гласуваха още депутатите.

Според приетите текстове българските граждани, включително и с двойно гражданство, които са длъжни да се осигуряват, и пребивават в чужбина повече от 183 дни или 6 месеца в годината, могат да не заплащат здравни вноски до края на съответната година, смятано от датата на напускане от страната.

Здравноосигурителните им права се възстановяват след завръщане в България след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето се е осигурявало.

Правата им могат да се възстановят и ако еднократно платят 12 вноски.

Парламентът отхвърли и предложението на Коалиция за България потребителската такса при посещение на лекар да е определена със Закона за бюджета на Здравната каса, а не както е сега, да е процент от минималната работна заплата.

От ДПС обясниха, че над 50% от хората са освободени от тази такса за посещение при лекар или специалист. Целта на таксата е да не се претоварва системата и да не се използва услугата здравеопазване без повод, каза депутатът Хасан Адемов.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?