Плащаме дължимия данък и на 2 май

Ако при подаването на данъчната си декларация дължите сума към бюджета, може да платите данъка си и в последния ден - 2-ри май. Условието е сумата да постъпи по сметката на Националната агенция за приходите (НАП) до края на следващия работен ден.

През миналите години трябваше декларираният данък да бъде платен до края на деня, в който изтича срокът.

От НАП напомнят, че крайният срок за подаване на декларации и за заплащане на дължимите суми към хазната е 2 май. Гражданите трябва да изпращат дължимите суми към бюджета по сметката на съответната териториална дирекцията по постоянен им адрес.

Клиентите на НАП трябва да знаят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да напишат точната сума, кодът за вид плащане  (например 111213 когато се плаща по данъчна декларация на физическо лице), входящия номер на документа, по който се плаща (декларация, наказателно постановление, ревизионен акт), като задължително се посочва и периодът, за който се отнася плащането.

Списъкът на кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП са публикувани в рубриката "Плащане”.

За улеснение на клиентите на НАП в повечето офиси на агенцията са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. За плащане на данък върху доходите от физическо лице при превод от банково гише в офис на НАП не се събират такси.

Плащането на данъчните вноски може да стане и по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета. От агенцията предурпеждават, че преводът на средства към бюджета може да отнеме повече от един ден, ако е направен през интернет.

Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания и пощенските записи, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?