Плащаме мито за ремонтираните двигатели на Миг-29

Министерството на отбраната (МО) трябва да плати мито, за да получи ремонтираните двигатели на седем изтребителя МиГ-29 на въоръжение в нашите военно-въздушни сили. Това стана ясно от думите на министър Веселин Близнаков в понеделник.

Двигателите на самолетите са доставени на пловдивската митница от Русия, където бяха ремонтирани от корпорацията РСК - МиГ. За да може министерството да ги освободи, трябва да плати мито, защото от началото на годината и за България действа евроразпоредбата, според която руското въоръжение се облага при влизане в страните от съюза. Договорът за ремонт обаче бе подписан миналата година преди влизането в сила на разпоредбата за страната ни и сумата за митото не е предвидена в сумата по договора.   

Близнаков уточни, че ведомството му не е  разчело средства за плащане на мито, а за да бъдат „освободени” двигателите от митницата, трябва да се направи преразпределение в бюджета. Министърът спести да назове „никак немалката”  сума, която предстои да бъде платена. Според неофициални твърдения тя варирала около половин милион евро.

Споделяне

Още от България