Плащаме мито за ремонтираните двигатели на Миг-29

Министерството на отбраната (МО) трябва да плати мито, за да получи ремонтираните двигатели на седем изтребителя МиГ-29 на въоръжение в нашите военно-въздушни сили. Това стана ясно от думите на министър Веселин Близнаков в понеделник.

Двигателите на самолетите са доставени на пловдивската митница от Русия, където бяха ремонтирани от корпорацията РСК - МиГ. За да може министерството да ги освободи, трябва да плати мито, защото от началото на годината и за България действа евроразпоредбата, според която руското въоръжение се облага при влизане в страните от съюза. Договорът за ремонт обаче бе подписан миналата година преди влизането в сила на разпоредбата за страната ни и сумата за митото не е предвидена в сумата по договора.   

Близнаков уточни, че ведомството му не е  разчело средства за плащане на мито, а за да бъдат „освободени” двигателите от митницата, трябва да се направи преразпределение в бюджета. Министърът спести да назове „никак немалката”  сума, която предстои да бъде платена. Според неофициални твърдения тя варирала около половин милион евро.

Споделяне

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?