Плащането за АЕЦ "Белене" – след споразумение с разписани условия

Подготвя се график за погасяването на сумата, България чака одобрението на ЕК до два месеца, Русия – парите до края на годината

Енергийният министър Теменужка Петкова и зам.-генераният директор на "Росатом" Кирил Комаров

В Москва е била стартирана дискусия за условията, при които ще стане уреждането на задължението от над 620 млн. евро на българската "Национална електрическа компания" (НЕК) към руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) за произведеното оборудване за спрения строеж на АЕЦ "Белене". Тези условия трябва да станат част от бъдещо споразумение за погасяването на борча, чието подписване предстои.

Това съобщиха от министерството на енергетиката след среща на работната група по уреждане на плащането по арбитражното решение, която се състоя в четвъртък в руската столица с участието на представители на НЕК и АСЕ и техните собственици – "Българският енергиен холдинг" и "Росатом", както и на българския министър на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-финансовия министър Кирил Ананиев. Не се посочва обаче какви условия са били обсъждани и дали сред тях е преглед на произведеното оборудване от български и международни експерти преди превода на парите.

От съобщение на руската корпорация "Росатом", цитирано от руската агенция ТАСС, става ясно, че тя смята да получи до края на 2016 г. дължимите пари по арбитражното решение.

"Росатом" приветства стъпките на българската страна, предприети за създаването на необходимите условия за скорошно изпълнение на решението на арбитражния съд относно проекта АЕЦ "Белене" – в частност приемането на закона за предоставянето на финансова помощ на НЕК за изплащане на задължението за АЕЦ "Белене", пише в съобщението.

"Разчитаме, че паричните средства ще бъдат изплатени до края на годината", допълва се в информацията. В нея се посочва още, че двете страни са се договорили да предприемат в най-скоро време всички необходими условия за най-бързо изпълнение на арбитражното решение.

Така излиза, че компанията очаква да получи пълния размер на присъдената сума, докато според предишни изявления на Петкова и вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев до края на 2016 г. ще бъдат преведени 400 млн. евро, а остатъкът на два транша до средата на 2017 г.

Петкова е информирала зам.-генералния директор на "Росатом" Кирил Комаров, че страната ни е в ежедневна комуникация с представители на Еврокомисията по одобряването на държавната помощ за НЕК под формата на държавен безлихвен заем.

"Очакваме до два месеца да получим отговор от тях“, казала Петкова, цитирана от ведомството си.

"Както предвижда приетият Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение. В тази връзка, в рамките на днешната среща, адвокатите, представляващи двете страни, започнаха дискусии по условията за потенциално уреждане на въпроса", пише в съобщението на енергийното министерство.

Вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев каза пред журналисти, че от руска страна има одобрение от руска страна на намерението за обяви приватизация на ядрения проект.

"За нас приоритетно е да се спре часовникът на лихвите. Разбира се, има и много други технически въпроси, включително свързани с оглед на произведеното оборудване. Щом плащаме, имаме правото, даже задължението да огледаме на експертно ниво всичко, което е произведено. На трето място са разговорите какво още се прави с оборудването, което ще придобием", каза Дончев, цитиран от БНР.

Той допълни, че приватизацията на проекта също няма как да стане без съгласието на производителите. "Говорим за сложно ядрено съоръжение, където производителят трябва да е въвлечен, но принципната позиция на руската страна е, че те приветстват един подобен вариант. Тук ключът е да се намери достатъчно надежден инвеститор. Процедура - нека да се яви повече от един. Да се явят двама, трима. Този, който предложи най-добри условия, да го направи той", каза още Дончев.

По време на разговора в Москва двете страни са препотвърдили отличното съвместно сътрудничество в работата по удължаване живота на двата блока на АЕЦ "Козлодуй“. До края на месец октомври предстои завършване на дейностите по удължаване срока на работа на V блок на атомната централа, а дейностите по VІ блок се изпълняват по график, допълниха от ведомството на Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес