Плащания за 880 млн. евро намалиха външния дълг на България до 14.75% от БВП

Министерството на финансите погаси общо 914 млн. евро по облигации с падеж 2013 и 2015 г.

Зам.-министърът на финансите Карина Караиванова

Министерството на финансите е наредило плащане на 879 849 875 евро в полза на държателите на глобални облигации на България с падеж 15 януари 2013 година. Това съобщи в четвъртък зам.-министърът на финансите Карина Караиванова.

В сумата са включени главница от 818 465 000 евро, както и последната дължима лихва от 61 384 875 евро.

Задълженията по този дълг са от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, когато екипът на тогавашния финансов министър Милен Велчев направи трансформация на част от външния дълг с цел, според тогавашните виждания, да се намали финансовото бреме за изплащане и то да се извърши при по-добри за страната условия.

Сделката на Велчев с дълга бе силно оспорвана и критикувана от финансисти, като до днес остава спорен ефектът от нея дори през призмата на тогавашните международни и вътрешни финансови условия.

Министерството на финансите е наредило също и плащането на близо 45 млн. долара по емисията глобални облигации, деноминирани в долари, с падеж 15 януари 2015 година. Този падеж е на голяма емисия доларови облигации и е в размер на 1.1 млрд. долара с лихва 8.25%.

Така общата сума на направените тези дни плащания по външния дълг е за близо 914 млн. евро.

Парите, с които са направени тези плащания, са от емитирането на петгодишни еврооблигации, извършено миналата година, при лихва 4.25%, което е с 3.25 процентни пункта по-малко от емисията облигации с падеж 15 януари тази година. От тази операция се спестяват около 60 млн. лв. разходи годишно по обслужването на лихвите, обясниха от финансовото министерство.

Разрешението за излизането на България на международните финансови пазари бе дадено от парламента миналата година, максималният обем бе до 950 млн. евро и бе извършено в удобен за страната момент при оптималните за периода условия, коментира след емисията финансовият министър Симеон Дянков, което бе споделено и от опозицията в парламента.

След януарските плащания тази година външния дълг на България ще се намали с около 816 млн. евро и от около 6.966 млрд. евро в момента ще слезе на 6.147 млрд. евро. Това означава, че дългът ще се свие от 16.72% от БВП на 14.75%. По нисък размер на показателя дълг към брутен вътрешен продукт България заема второ място в ЕС и с поредното му намаляване ще запази позицията си.

След извършените плащания тази година няма да се налага България да емитира нови облигации на международните финансови пазари, каза още зам.-министър Караиванова. На вътрешния пазар обаче Министерството на финансите ще купи ДЦК за максимум 1.1 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?