Плащанията към общините по "Околна среда" тръгват в края на юни

Новата европрограма не може да започне заради липсващата реформа във ВиК сектора

Сн.Архив

Министерството на финансите се очаква да пусне плащанията към общините по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) в края на юни. По този начин ще спаси около 50 града, които в момента са с разкопани улици. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда Искра Михайлова в четвъртък пред парламентарната комисия по еврофондовете.

 

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е отправило искане за възстановяване на 146 млн. лв. от Националния фонд (органът, превеждащ европейските средства по европрограмите), който е на подчинение на финансовото ведомство, каза Михайлова. Тя уточни, че възстановяването на средствата по водните европроекти ще става с пари от бюджета.

 

Михайлова се надява до края на месеца Европейската комисия да излезе с решение дали да пусне парите по ОПОС, които бяха временно спрени в края на ноември. Следващата седмица предстоят разговори в Брюксел по въпроса с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан.

 

Финансови корекции за 95 млн. лв.

 

Заради допуснатите нарушения по ОПОС, свързани основно с възлагането на обществените поръчки, са наложени финансови корекции на общини и държавни ведомства за 95 млн. лв., отчете Михайлова.

 

Заради бързане обаче общините са били наказани не по правилата, защото не са били спазени изискванията на министерско постановление №154. Това означава, че общините не са били уведомени за наложените финансови корекции и не са имали право да възразят. Тази допусната грешка обаче е поправена след това, в резултат на което санкциите срещу тях са намалени, а на някои общини са отпаднали, стана ясно от обясненията на министър Михайлова.

 

Такъв е случаят, например, с община Костинброд, която първоначално получи наказание от 25 млн. лв., което впоследствие беше отменено. Отпаднаха и част от санкциите и на общините Габрово, Враца и София.

 

Санкции въпреки съдебно решение

 

Най-големият проблем обаче остава, защото са наказвани общини въпреки решения на Върховният административен съд (ВАС), според които обществените поръчки са проведени по правилата.

 

"Причината е, че Комисията за защита на конкуренцията и ВАС гледат процедурите по Закона за обществените поръчки по законосъобразност. Когато българският закон не отговаря на европейските правила, това няма как да бъде отчетено от съда. Затова, моля, да не замесва съдебната система в случая", призова вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

 

Получава се така, че служител от МОСВ коригира решение на ВАС и на практика общините са виновни и се наказват, че спазват българското законодателство, отбеляза бившият министър по еврофондовете и депутат от ГЕРБ Томислав Дончев.

 

Министър Михайлова се съгласи с констатацията и добави, че "очевидно този проблем ще стои и в бъдеще", докато българското законодателство не бъде приведено по европейските норми.

 

Заради това безумие в момента 19 общини съдят държавата, като същото се кани да направи дори Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, което е на подчинение на екоминистерството.

 

За да предотврати в бъдеще такива случаи, МОСВ ще издава бюлетин на всеки три месеца с най-често срещаните грешки и лоши практики, допускани от общините, който ще бъде качван на страницата на ОПОС в интернет.

 

Блокаж с новата оперативна програма

 

След като четири правителства не можаха да направят реформата във ВиК сектора, сега се оказва, че изпълнението на новата оперативна програма "Околна среда" може да не започне до 2016 г. За това в момента се водят преговори с Европейската комисия да разреши да започне изпълнението поне на проектите, останали от изминалия програмен период, както и тези, които отговарят на одобрените генерални планове, каза министър Михайлова.

 

Водни проекти на 74 общини за над 1.5 млрд. лева от изминалия програмен период се пренасят за настоящия, съобщи Спиридон Александров, шеф на управляващия орган на ОПОС. Причината са все още неприключили обществени поръчки или невъзможност проектите да бъдат завършени до края на 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес