Плащанията по САПАРД блокирани заради отстранения Друмев

Плащанията по проекти, финансирани от европейската предприсъединителна програма САПАРД, са блокирани заради отстраняването на изпълнителния директор на Държавен фонд “Земеделие” Асен Друмев. Това научи Mediapool от фирми, потърпевши от създалата се ситуация. Те се притесняват, че няма да спазят падежа на заемите, с които са стартирали проектите, тъй като няма кой да им разпише сумите, след като съдът отстрани Друмев от длъжност при разследване за сделки с офиси на Разплащателната агенция за евросубсидиите.

Друмев, който е шеф на фонда от 2001 г., е единственият нотифициран от Европейската комисия да подписва договори по САПАРД и операциите по тях, след като ДФ “Земеделие” бе акредитиран като Разплащателна агенция по европрограмата. На 8 март обаче стана ясно, че той е поискал двумесечен отпуск  заради водено срещу него дознание от ГДБОП за две неизгодни сделки за офиси на другата Разплащателна агенция като каквато е акредитиран под условие фонда – за фермерските пари от структурните фондове. Ден по-късно районният съд отстрани Друмев от длъжност, което бе потвърдено от Софийския  градски съд и така той остава извън фонда до приключване на случая.

Вземайки отпуск, Друмев посочва като изпълняващи длъжността му единия си заместник Радослав Иванов (БСП), за първия месец на отсъствието му и друг от заместниците си – Ализан Яхова (ДПС) – за втория месец. Не е ясно след изтичането на отпуска на Друмев каква ще е схемата за и.д., но дознанието срещу него наложило спешно да се искат от Брюксел нови нотификации за двамата  заместници. Процедурата е задействана, като чрез Министерството на финансите, което е национален координатор на европрограмите, в ЕК е изпратено уведомление за  промяната, съобщиха за Meidapool от фонда.

Ново упълномощаване е нужно, за да се отпушат плащанията по САПАРД. Освен това трябва да се подписват нови договори по програмата, чийто финансов ресурс не е приключил, но може да се договарят нови проекти само до окончателното акредитиране на Разплащателната агенция за евросубсидиите, което се очаква да стане до юли-август 2007 г.

Не се знае обаче колко дълго ще продължи процедурата по нотификацията на нови длъжностни лица и дали България няма да изпадне в положение да не може да усвои полагащите ѝ се средства по САПАРД  в момент, когато производителите остро се нуждаят от финансиране, за да изпълнят ангажиментите си за евростандартите по безопасността на храните.

По-щекотливият въпрос обаче е с претенциите, които може да повдигнат банките кредиторки на проекти по САПАРД, чието изплащане е блокирано и фирмите изпадат в сериозно финансово затруднение.

По колко проекта се забавят плащанията и за каква сума става въпрос от фонд “Земеделие” отказват да кажат. Твърдят, че по част от траншовете парите били спрени заради открити нередности в изпълнението на плановете и заради засиления контрол след аферата с машини втора употреба, при която от САПАРД бяха източени 7,5 млн. евро.

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил (ДПС) предупреди за евентуално блокиране на плащанията и сключването на нови договори по САПАРД още в деня, в който съдът отстрани Друмев от длъжност. Кабил, който е председател на управата на фонд “Земеделие”, оправда напълно действията на Друмев по сделките с офисите.

Независимо как ще приключи разследването, вече е почти сигурно, че ДПС няма да има пълен контрол върху разпределението на милиардите евро по европейските програми за земеделие. Такива сигнали подадоха представители на БСП, според които Разплащателната агенция може да мине към МС и или финансовото министерство.

Защитници на Друмев, който се води протеже на ДПС, обвиниха социалистите в опит за дискредитиране не само на шефа на фонда, но и на агроминистерството, под чиято шапка е ДФ “Земеделие”, в чиято управа  участват още шестима зам.-министри.

Повод за тези тълкувания дадоха и недотам убедителните обвинения срещу Друмев, че ощетил фонда с 1 млн.лв. заради двете сделки, в които участвали фирми на хора от ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България