Плащанията за България по три еврофонда почти са спрени от лятото

Плащанията за България по три еврофонда почти са спрени от лятото
Плащанията по три от европейските фондове за България са почти преустановени от лятото, съобщи евродепутатът от Групата на социалистите Ивайло Калфин, цитиран от БТА. Този извод се съдържал в справка за изпълнението на графиците по политиката за сближаване, представена пред бюджетната комисия на Европейския парламент.

През последните четири месеца нито евро не е било преведено към София от Европейския фонд за регионално развитие и Европейският кохезионен фонд, чрез който се финансират проекти за инфраструктурни обекти от общоевропейско значение.

От Европейския социален фонд, който финансира програми за заетост и подобряване на условията на труд, от лятото до сега за България е направен един единствен транш през октомври. Това е увеличило усвояването на парите от фонда – 1.19 млрд. евро, с 0.18% до 12.62 на сто. България е изпаднала с едно място по изпълнение на проектите, финансирани от социалния фонд – сега сме 24-ти от общо 27 страни-членки.

През ноември България е и на дъното по усвояването на парите от регионалния и кохезионния фонд – на 25-то, въпреки доброто представяне през октомври – 18-то място, което бе отбелязано и от регионалният министър Росен Плевнелиев.

До 2013 г. за България по Фонда за развитие на селските райони и по Европейския кохезионен фонд са предвидени 5.49 милиарда евро, от които до момента ЕК е изплатила 14.68 на сто.

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев коментира пред Mediapool, че тази справка не дава ясна представа за начина, по който се работи с еврофондовете. По думите му ЕК не превежда суми всеки месец, а 2-3 пъти годишно. Освен това парите от Брюксел са на възстановяване – властите у нас дават справка за разплатените проекти, а след определен период от време – от 3 до 6 месеца, ЕК възстановява сумата.

В момента сме заявили плащания за 310 млн. лева, каза Дончев. В следващите месеци от кохезионния фонд трябва да дойдат 86 млн. лв., от регионалния – 186 млн. лв. и от социалния фонд – 28 млн. лв.

Администрацията в България трябва да активизира усилията си за усвояването на тези пари, които са важни за хората извън големите градове, каза в Брюксел Ивайло Калфин, който е зам.-председател на бюджетната комисия на ЕП.

"България трябва да се стреми да бъде сред първите в усвояването на средствата за сближаване, за да докажем, че заслужаваме тези пари. За съжаление през последната година не подобрихме, а влошихме позицията си в сравнение с другите страни членки", смята българският евродепутат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?