Плащат 8.5 млн. лв. на строителите на магистрала "Хемус"

Плащат 8.5 млн. лв. на строителите на магистрала "Хемус"

Държавата ще плати най-после на строителите на магистрала "Хемус" и до 20 дни по сметките на строителя "Автомагистрали Черно море" ще има преведени 8.5 млн. лв. Това обеща Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

 

Шуменската фирма чака парите за изработеното на участъка Шумен – Белокопитово от април.

 

Сега новото ръководство на АПИ обяви, че от републиканския бюджет ще бъдат осигурени фактурираните 8.5 млн. лв. Принципното решение е взето след работна среща в Министерството на финансите. В нея са участвали вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, заместник-министърът на регионалното развитие Ангел Петров и председателят на управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров.

 

Предстои на заседание на Министерския съвет да бъде прието постановление за предоставяне на средствата.

 

С тази стъпка отново даваме ясен знак, че нормализирането на взаимоотношенията на държавата с бизнеса е от първостепенно значение за възстановяване доверието в институциите, посочи след срещата вицепремиерът Екатерина Захариева.

 

С осигуреното финансиране ще бъдат платени изпълнените от началото на годината строително-монтажни дейности на отсечката Шумен – Белокопитово. Досега строителят е представил в АПИ три сертификата за около 8 млн. лв.

 

С целевото финансиране изпълнителят ще може да изплати заплатите на работниците на обекта, да покрие разходите си за суровини и да продължи работата по изграждането на инфраструктурния обект.

 

Очаквам до 20 дни парите да бъдат по сметките на "Автомагистрали Черно море", каза Лазар Лазаров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес