Пластмасата стана ябълка на раздора на срещата на върха на Г-7

Пластмасата стана ябълка на раздора на срещата на върха на Г-7

Пластмасата се превърна в друга ябълка на раздора на завършилата годишна среща на върха на Г-7, предаде Франс прес.

Япония и Съединените щати отказаха да подпишат нов ангажимент на групата срещу замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци. Това се оказа поредната тема, разделила Г-7, след търговията и промените в климата.

Домакинът Канада, Франция, Германия, Великобритания, Италия, както и Европейският съюз, подписаха нова харта срещу замърсяването на океаните с пластмаса. Това бе поредният въпрос, по който Съединените щати се противопоставиха на партньорите си от Г-7, като този път Япония се присъедини към тях в опозиция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп така или иначе оттегли подкрепата си за финалното комюнике от 28 точки на срещата в Ла Малбе, което по-рано бе одобрено от седемте страни.

Според германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон хартата, която все още не е публикувана от канадските домакини, предвижда до 2030 г. да бъде рециклирана цялата пластмаса и да бъдат развити колкото се може повече алтернативи на пластмасовите опаковки. Целта е да бъде ограничено до минимум изхвърлянето в реките на пластмасови отпадъци, които накрая се озовават в океаните, отбелязва Франс прес.

Меркел каза, че САЩ не искат да се ангажират с конкретни числа. Тя не спомена причини за позицията на Япония.

Ангажиментът на четирите европейски страни от Г-7 се вписва в този на ЕС. В края на миналия месец Европейската комисия предложи забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба и рециклиране на 90 процента от пластмасовите бутилки до 2025 г., припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Свят