Платен лобист е поработил за смекчения тон на евродоклада

Брюкселският лобист Андреас Гайгер е отработил съвестно платените по договор с МВР 15000 евро, за да убеждава Европейската комисия, че България напредва с правосъдната реформа. Пред онлайн изданието Euractiv той твърди, че персонално е повлиял на редакцията на междинния доклад на Комисията за България, който бе възприет като положителен от управляващите.

Така според доклада "България трябва да покаже, че е създала стабилен и независим съдебен апарат, способен да засича и санкционира конфликтите на интереси, корупцията, организираната престъпност и да съхрани правовата държава" докато за Румъния "е от основна важност да регистрира съществен и необратим прогрес, да даде доказателства за съществуването на стабилен съдебен апарат, работещ автономно и способен да засича и санкционира корупцията и да съхрани правовата държава.

Тонът към България се счита за по-благосклонен, отколкото към Румъния, но говорител на Комисията отрече да е оказвано такова влияние.

Все пак Гайгер не е успял да премахне от фразата конфликтите на интереси и организираната престъпност, които отличават България от Румъния.

Говорители на ЕК отрекоха пред Euractiv да е имало такова лобиране. Изданието обаче отбелязва, че за разлика от юли, когато работната версия на мониторинговия доклад за България изтече към медиите и така редакционни намеси в резултат на евентуално лобиране в последната минута можеха да бъдат разкрити, този път ЕК не допусна предварително изтичане.

По-рано Euractiv публикува интервю с Андреас Гайгер, в което той омаловажаваше проблемите с правосъдната система и корупцията в страната и намекваше, че България е нарочена за "плашило" заради лявото ѝ правителство, докато Румъния е пощадена.

Интервюто предизвика възмутени реакции и писма до редакцията, в които се подчертаваше, че проблем на България не е лошият имидж, а организираната престъпност и нейното просмукване на всички нива на властта. Публикацията в Euractiv старателно избягва тази тема.(http://euractiv.blogactiv.eu/2008/11/18/le/)

Както писа френския Courrier International, интервюто в Euractiv е предложено от заместник - главния редактор Георги Готев. Преди да започне работа във финансираното от Брюксел издание Готев беше дипломат, а след това главен пропагандист на специалната пресслужба, организирана от правителството на Станишев, за да хвали българските постижения преди присъединяването.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?