Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Платената руска пропаганда е сред проблемите на България, заяви бъдещият посланик на САЩ у нас

Като приоритети в работата си посочи справянето с корупцията и енергийната диверсификация

16 коментара
Eрик Сет Рубин

"Потенциалът на България е в способността ѝ да превъзмогне едно минало, свързвано с корупция и престъпност. Върховенството на закона засяга всеки един елемент от усилията, които споделяме с тази страна, където корупцията все още е масово срещана." Това казва Ерик Сет Рубин, номиниран за нов посланик на САЩ в България, в изказването си пред Сенатската комисия по външна политика, която трябва да одобри кандидатурата му.

Той отговори на два въпроса на сенатор Синтия Джийн Шахийн, член на комисията, първият от който засягащ енергетиката и енергийната сигурност, а втория – за влиянието на Русия и, както сенаторът се изрази - "руската ежедневна пропаганда, не само в България, но и в други източноевропейски съюзници."

Сред водещите ми приоритети като посланик ще бъде активно да обяснявам на различни групи в цяла България, особено на младите хора и на такива, които нямат традиционни връзки с Америка, колко е важно, че имаме общи ценности и цели като съюзници в НАТО и евроатлантическата общност, отговори Ерик Рубин.

Добрата новина е, че България е член на НАТО и Европейския съюз, заяви той. Но допълни, че непрекъснато се бие тъпана" как българите никога няма да бъдат приети добре там, че трябва да се откажат от западния проект и да се върнат към "естественото си място". "Това се разпространява от местни медии и различни групи, получаващи пари, за да го правят. Мисля, че като работим с нашите естествени приятели, които са мнозинството от българите и от депутатите, с екипа си ще имаме предвид този въпрос и трябва да намерим ресурси за реагиране по такива случаи", каза Ерик Рубин.

Той посочи, че един от топ приоритетите му като посланик в България ще е да окуражи проекти като изграждането на газов интерконектор с Гърция, който ще допринесе за енергийната диверсификация в България, която според него е "потенциален енергиен хъб". Дипломатът отбеляза, че смяната на правителства в Гърция е забавила реализирането на проекта, който нито е голям, нито е скъп. По него може да бъде получаван каспийски газ през Турция и Гърция, което ще е в полза на енергийната диверсификация не само на България, но и на целия регион, поясни дипломатът.

Той обърна внимание, че България почти изцяло зависи от природния газ и ядреното гориво на Русия.

За пръв път посетих България през 1991 г., когато помогнах за организирането на първия диалог в сферата на сигурността и обмен между въоръжените сили на двете страни в края на Студената война, заяви Ерик Рубин пред сенатската комисия.

"Това бяха изключително трудни дни, но българите набелязаха курса за бъдещето си, към европейска интеграция и атлантически алианс. Българите постигнаха много в следващите години - България днес е верен съюзник в НАТО, намиращ се на стратегическо място в югоизточния край на ЕС. Но има още много, което можем и трябва да направим заедно. Когато държавният секретар Джон Кери посети България през януари, той призна важността на сътрудничеството между двете страни и обяви създаването на съвместни работни групи в сферата на националната сигурност и отбрана, енергийната сигурност, образованието, отношенията между хората и върховенството на закона. Тези работни групи бяха толкова добре приети, че наскоро добавихме и контратерористична група, която се събра за пръв път миналата седмица", информира той.

По думите му България гледа сериозно на борбата с тероризма. "България е част от коалицията срещу "Ислямска държава" и играе важна роля за пресичането на потока от чуждестранни бойци от гледна точка на това, че се намира на кръстопът между Близкия Изток и Западна Европа", поясни бъдещият американски посланик у нас.

Той припомни, че България е участвала във водените от САЩ коалиции и е дала жертви в Ирак и в Афганистан, че домакин е на един от командните центрове на НАТО и "благоразумно заделя ресурси за модернизирането на армията си и подготовката ѝ за утрешните мисии".

По време на изслушването сенаторът от Ню Йорк Терънс Мърфи постави въпрос дали бъдещият посланик има доверие на качеството и количеството информация, която европейските агенции въвеждат в системите за обмяна на данни. Сътрудничеството с България за споделяне на информация по въпросите на сигурността е изключително добро и сред приоритетите ми като посланик ще бъде да гарантирам, че това ще продължи и в случай, че тя получи безвизов режим със САЩ, отговори Ерик Рубин.

По отношение на търговските отношения между двете страни Рубин каза, че те са се удвоили през последните шест години и даде пример как компанията "Хюлет Пакърд", която дава работа на над 6000 българи, е отворила през април единствената си в Европа технологична лаборатория именно в България.

Рубин изтъкна приноса на посолството на САЩ в развитието на икономическите отношения между двете страни, както и за културния и образователния обмен и в тази връзка разширява участието в алумни програми. "Тези програми за обмен са най-ефективната форма на дипломацията, особено с оглед на усилията на някои в региона да подкопаят силните и здрави отношения между България и САЩ", каза Рубин.

Той бе номиниран от президента Барак Обама за посланик в София през септември. Това ще е първото посланическо назначение в дипломатическата кариера на Ерик Сет Рубин, който за последно (в периода 2011-2015 г.) е бил зам.-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски отношения на Държавния департамент, ръководен от Виктория Нюлънд.

Преди това в периода 2008-2011 г. Рубин е бил заместник-ръководител на американското посолство в Москва, когато посланик там бе Джон Байърли, изпратен в руската столица от посланическия пост в София.

Между 2006 г. и 2008 г. Ерик Рубин е бил старши асистент на помощник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси. В този период на поста е бил Р. Никълъс Бърнс - човек, който добре познава България, защото е бил посланик в Гърция и постоянен представител на САЩ в НАТО, след което на този пост го наследява Виктория Нюлънд. В началото на 90-те години - точно по време на войните в бивша Югославия - Бърнс бе член на Съвета за национална сигурност към президента Бил Клинтън и отговаряше за Русия и останалите 14 републики от бившия СССР в момента на разпадането му.

Рубин е работил и за помощник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси през 1998-1999 г., когато постът се заема от Томас Пикеринг, назначен след края на мандата му като американски посланик в Москва.

Бъдещият посланик в София има опит и с медиите - между 1997 и 1998 г. той е бил асистент на прессекретаря на Белия дом по въпросите на външната политика и директор за връзки с обществеността на Съвета за национална сигурност към президента Бил Клинтън.

Освен това през 1988 г. Eрик Сет Рубин сключва брак с журналистката Никол Шарън Симънс, която по това време е кореспондент във Вашингтон за изданието The Omaha World Herald. Баща му е телевизионен продуцент в Ню Йорк.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.