Депутати от БСП:

Платени и зависими хора участват в демонстрациите

Неправителствените организации не трябвало да се занимават с политика

Валери Жаблянов (посредата) и Деян Дечев (вляво), сн. sliven-news.com

Протестите в София са организирани с платени и зависими хора, “включително и представители на интелигенцията”, а неправителствените организаиции трябва да бъдат с ясна роля в политиката, защото те в голямата си част са “добре организирани групи за натиск”. Такива тези в стила на руския президент Владимир Путин изказа в понеделник в Сливен народният представител от БСП Валери Жаблянов, цитиран от БТА.

“Протестите в София са организирани от конкретни групи с платени и зависими хора, включително и представители на интелигенцията, и не могат да бъдат квалифицирани като спонтанни”, обясни той на пресконференция.

По думите му е крайно време да се изясни ролята на гражданските организации в политиката, които “в голямата си част, са добре организирани и финансирани групи за натиск”.

Според него в Изборния кодекс трябва да бъдат регламентирани техните права и те да се занимават с конкретна дейност. "Не са граждански организации тези, които се занимават
с организиране на протести за сваляне на правителството и превратаджийство", смята той.

Според представящия се като политолог депутат Жаблянов, който иска да се занимава с политическа дейност, би трябвало да се регистрира като партия.

Колегата му народен представител Деян Дечев пък смята, че протестът се е трансформирал и не е запазил първоначалната си енергия и заряд. Той допълни, че е забелязал тенденциозно отразяване на протестите от страна на някои медии относно числеността и посланията.

Според него протестът е добре организиран, с озвучителна техника, различни костюми, превръщайки се в хепънинг и карнавал. Не е ясно къде Дечев е видял озвучителна техника.

Опитът да бъде подкрепен протестът на три хиляди души срещу вота на избирателите преди два месеца е неадекватна политическа реакция, каза още Валери Жаблянов, коментирайки изявлението на президента Росен Плевнелиев отпреди седмици.

Според него изявлението е целяло да се спаси ГЕРБ от започналите в партията политически процеси, както и ускорено консолидиране на нова извънпарламентарна десница.

Жаблянов смята за неуместни и изявленията на френския и германския посланик, като заяви, че те напускат полето на дипломацията, а тонът на подписания от тях документ надхвърля рамките на традиционните междудържавни отношения.

Преди дни пък колегата му Татяна Буруджиева разви подобна теза. В България свикнахме посланиците на други държави да ни се бъркат във вътрешните работи, коментира Татяна Буруджиева безпрецедентното изявление на посланиците на Германия и Франция, които подкрепиха президента и гражданския протест. Според нея, ако това се беше случило в друга държава, тези посланици, отдавна щяха да са изгонени.

Споделяне

Още по темата

Още от България