Платеният стикер за паркиране в столичния център се отлага с месец

Протестиращите трябва да внесат предложения за промени в наредбата до сряда

Платеният стикер за паркиране в столичния център се отлага с месец

Платеният стикер за паркиране на живеещите в центъра на София се отлага с един месец – от 1 октомври. До това споразумение стигнаха протестиращите и председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков след двучасова среща в понеделник на “Московска” 33.

Останалите нови правила за паркиране в центъра на столицата обаче влизат в сила от 1 септември. Най-важното от тях е двойното поскъпване на Синята зона от лев на два, и въвеждането на платено паркиране за новата Зелена зона от 1 лв. за час престой.

Около десетина представители на протестиращите, сред които Анжелика Цокова, Иван Лечев, Гергана Владкова, Апрахам Бенлиян, Румен Недялков, защитаваха исканията им на новата среща. Те настояват платеният стикер за живеещите в центъра да отпадне. Компромисният вариант е таксата от 150 лв. годишно за Синя зона и 100 лв. за Зелена зона е да бъде свита до поносими размери. Другите искания на протестиращите са да бъдат намалени  големият брой документи, които хората трябва да представят, за да получат разрешение за паркиране в центъра.

"Първоначалната ни цел беше да бъде спряна от действие тази наредба, докато не бъде коригирана. Сега в момента предприемаме някакви палиативни мерки, за да видим дали до 1 септември могат да се изгладят противоречията. Аз дълбоко съм убедена, че няма да могат. Не и по този начин" коментира Анжелика Цокова от гражданско движение "ДНЕС" след срещата с Герджиков.

До сряда гражданското движение и групата във Фейсбук трябва да внесат конкретни предложения за промени в наредбата в СОС, каза Елен Герджиков. По думите му в  понеделник транспортната комисия към СОС ще обсъди техните предложения, а след това те ще бъдат разгледани и на заседанието на съветниците на 13 септември. От думите на Герджиков стана ясно, че общината е готова за компромис по отношение на таксата за ваучерите на живеещите в центъра.

70% от подадените заявления от наематели и роднини

Подадените до момента заявления за получаване на стикер за паркиране в центъра са 10% от наематели и 60% от роднини по пряка линия, каза Герджиков. Той посочи, че на страницата на Центъра за градска мобилност в интернет са изписани подробно документите, които трябва да се предоставят когато кандидатства роднина, наемател или когато автомобилът е на изплащане. Герджиков заяви, че преди е било много лесно наредбата да бъде заобиколена и затова сега общината изисква повече документи, за да не се получи злоупотреба.

"Издаването на много такива стикери не е добре за всички софиянци, защото това ще лиши зоната от смисъл. Идеята е да се паркират по-малко автомобили, да се ползват по-малко автомобили, които да се паркират на публично общинска собственост", обясни Герджиков.

Той каза, че, когато се използва публична общинска собственост, това е за сметка на всички останали граждани в града, дори и за сметка на тези, които нямат автомобили, за сметка и на тези, които имат гаражи.

Според протестиращите обаче това е рекет

"Новите правила за паркиране в София са рекет и беззаконие над гражданите", смятат от гражданското движение ДНЕС. То организира подписка срещу премахване на спорните текстове в общинската наредба и поиска тяхната отмяна от Софийския административен съд.

От 17 юли досега над 23 000 души вече са се подписали под искането за отмяна на новите правила за Синя зона в София, твърдят от ДНЕС.

Въпреки че столичният кмет Йорданка Фандъкова видя политическа намеса в протестите, в декларация ДНЕС твърди, че са гражданска и надпартийна структура, не са обвързани с никакви политически сили и категорично се противопоставят на опитите проблемите на гражданите да бъдат политизирани.

Инициаторите призовават за нов протест днес, 20 август, въпреки преговорите в Столичната община. Проявата е насрочена за 18 ч. на площад "Славейков". Мястото беше сменено заради заради започналия ремонт около паметника на патриарх Евтимий.

Споделяне

Още по темата

Още от България