Платеното паркиране в София се разраства от октомври

Купуват се 10 нови паяци за нарушителите, коли на театри и музеи ще спират без пари в центъра

Платеното паркиране в София се разраства от октомври

Платеното паркиране в София ще расте, за да може да се издържа обществения градски транспорт, който всяка година се субсидира с около 100 млн. лв. От 1 октомври се добавят 5000 нови места в зелената зона в долната част на кв. "Лозенец" и в уличките около ул."Цар Иван Асен ІІ", реши Столичният общински съвет (СОС). Догодина се разширява с нови места в районите "Оборище", "Възраждане", "Красно село" и "Студентски".

От октомври се променя и работното време на двете платени зони – в делнични дни то се увеличава с един час от 8:30 до 19:30 часа, а в събота с четири часа в синя зона -  до 18 часа (сега е до 14 часа). Автомобилите на театри и музеи ще могат пък вече да паркират безплатно, реши още СОС, който одобри промени в Наредбата за организацията на движението на Столична община.

Срещу разширяването на зоната в уличките около ул."Цар Иван Асен ІІ" се обявиха група граждани от "НеЗелена Зона". Преди началото на сесията те внесоха подписка от над 300 живущи в района, които са против въвеждането на зелена зона в тесните улички. Недоволните от решението на съветниците твърдят, че не се е провело обществено обсъждане в квартала и никой не ги е питал. Според тях проблема идва от офис сградите в района. Възраженията им обаче не бяха взети под внимание.

Аргументът на районните кметове и управляващите от ГЕРБ е, че за разширяването на платеното паркиране настояват живеещите в тези райони. Разрастването на зоните ще намали трафика в центъра на София и по-този начин ще се осигури по-добра среда за живеещите там, смятат общинарите.

Промяната на работното време в двете платени зони се обосновава, че така родителите спокойно ще могат да си оставят децата на детска градина и училище, без да плащат за престоя сутрин. Другият "положителен" ефект е, че живеещите в платените зони ще могат по-лесно да паркират личните си автомобили, след като се приберат от работа.

Инвестицията в новите платени зони ще бъде 2.5 млн. лв., а очакваните приходи се изчисляват на 4.6 млн. лв. годишно. От тях 1.5 млн. лв. ще са разходите, основно за заплати на персонала. Останалите постъпления ще се инвестират в развитието на градския транспорт, каза зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. По думите му годишно постъпленията от платеното паркиране възлизат на около 15 млн. лв.

Ще бъдат инвестирани и 2.5 млн. лв. в купуването на 10 нови "паяка" на лизинг, като обществената поръчка вече е в ход.

Цените за паркиране в платените зони не се променят. Един час в синя зона остава 2 лв., а в зелена зона – левче. Цената на винетките за живеещите в платените зони също остава без промяна – 150 лв. за синя зона и 100 лв. - за зелена зона, каза общинският съветник Зафир Зарков, който беше вносител на доклада за промени в наредбата.

Новите зелени зони

Зелената зона в район "Лозенец" се разширява с карето между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх". Това ще осигури около 3500 места за платено паркиране. Предложението на районния кмет Любомир Дреков за разширяването на зоната е от 2014 г.

Така от 1 октомври, паркирането около Университета по архитектура, строителство и геодезия, площад "Журналист", хотел "Хемус", ул. "Златен рог", хотел "Кемпински-Зографски" и станциите около метрото ще струва лев на час.

В район "Средец" зелената зона се разширява с 1200 места в частта между бул. "Цариградско шосе", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Мизия", ул. "Хан Омуртаг" и бул. "Михай Еминеску". По този начин местата за платено почасово паркиране в района ще се увеличат с 1224, от които 31 ще са за инвалиди.

Бъдещето разширение на платеното паркиране

Платеното паркиране в София предстои да се увеличи с още нови зони, като решението за това ще бъде взето през есента. Предложенията идват от кметовете на райони и се правят по предложения на гражданите, твърдят те.

Кметът на район "Оборище" Васил Цолов съобщи, че вече е внесъл искане районът около Докторски паметник и ул."Марин Дринов", в района на Пето РПУ от зелена да стане синя зона. Зелената зона пък се разширява с паркирането в карето между бул."Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Данаил Николаев", бул. "Ситняково" и ул. "Хан Омуртаг", каза Цолов.

Кметът на район "Възраждане" Савина Савова предлага пространството около пазара "Димитър Петков" да стане зелена зона, каза общинският съветник Зафир Зарков, който е един от вносителите на промените в общинската наредба.

Кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев предлага основните булеварди и улици в района, по които се движи градския транспорт да станат зелена зона, каза Зарков. Причината е, че автомобилите в момента спират безразборно и затрудняват придвижването на автобусите, допълни той.

Предложението на кмета на район "Красно село" карето между бул. "Тотлебен", "Св. Георги Софийски", "Пенчо Славейков" и "Акад. Иван Евст. Гешов" да стане зелена зона, каза Зарков.
Преди време районният кмет Христо Апостолов предлагаше и улиците около Софийския районен съд в жк "Лагера" също да станат зелена зона. Срещу това решение категорично се обявиха живеещите в кв."Лагера", които събраха подписка миналата година и я внесоха в Столичната община.

Инвестиция от 5 млн. лв. в нови паяци и разчертаване на разширенията

Еднократно над 5 млн. лв. ще бъдат инвестирани заради разширяването на платеното паркиране.

В закупуването на 10 нови "паяка" на лизинг ще бъдат вложени 2.5 млн. лв. без ДДС. Машините трябва да бъдат доставени от половин до една година след подписването на договора. Срокът за изплащането им е 5 години. "Паяците" ще могат да издържат на работа на температури от минус 25 до плюс 40 градуса, става ясно от обявената обществена поръчка.

В разширяване на зелената зона с 4854 места в два столични района – долната част на кв."Лозенец" и улиците около ул."Иван Асен ІІ" в район "Средец" ще бъдат инвестирани еднократно над 2.5 млн. лв. Средствата са за купуването на 200 нови "скоби" за нарушители и 12 нови автомобила за екипите, които ще ги поставят. Освен това ще бъде отворен офис в "Лозенец" за издаване на "винетки" за живеещите в платените зони. Очакванията са да бъдат издадени около 3400 стикера. Инвестиция ще бъде направена и в нов наказателен паркинг за репатрираните коли в кв."Яворов". Ще бъдат купени и 3 автомобила за поставяне на знаците с новото работно време. Ще бъдат ремонтирани и около 4620 кв.м в малките улички около ул."Цар Иван Асен ІІ" преди да се разчертаят новите платени места.

Очакваните годишни приходи от новите около 5000 места са изчислени на 4.63 млн. лв. Разходите ще са основно са заплатите на персонала – назначаването на 94 нови служители, които ще струват годишно малко над 1 млн. лв.

За да се освободят тротоарите от паркиралите автомобили, ще бъдат поставени 35 800 антипаркинг колчета, което ще отнеме до 6 месеца. След това ще се поставят знаците с новото работно време и указателните табели. Накрая ще се направи разчертаването на новите зелени зони, за което ще са необходими до 15 дни, е посочено в доклада. Това означава, че новите платени зони може да влязат в сила чак от 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес